Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

unicef

U posljednjih 25 dana u Pojasu Gaze dnevno bude ubijeno ili ranjeno oko 400 djece

gaza bombardovanje
FOTO: Screenshot / Twitter

Mora se zaustaviti ubijanje i zarobljavanje djece. Djeca nisu meta”, dodaje agencija UN-a

UNICEF, agencija UN-a koja ima za cilj osigurati da svako dijete ostvari svoje pravo na zdravstvenu brigu, obrazovanje, zaštitu i jednakost, opisao je “prizore pokolja” nakon dva izraelska napada na izbjeglički kamp Jabalia u Gazi tokom kojih je, kako tvrde palestinske vlasti, ubijeno najmanje 150 ljudi.

Izraelske snage su provele zračne napade na kamp nakon višednevnih kontinuiranih bombardiranja u kojima je prema palestinskim izvorima ubijeno više od 3.500 djece, navodi UNICEF. Od početka rata u Gazi je ranjeno više od 6.000 djece.

“To bi bilo 400 ubijene ili ozlijeđene djece dnevno, 25 uzastopnih dana zaredom. To ne može postati nova normala. Djeca su već previše toga pretrpjela. Mora se zaustaviti ubijanje i zarobljavanje djece. Djeca nisu meta”, dodaje agencija UN-a.

Više ubijeno djece u Gazi nego u sukobima širom svijeta u posljednje četiri godine

Od 7. oktobra u Gazi je ubijeno više djece nego u sukobima širom svijeta u svakoj od posljednje četiri godine, objavila je nevladina organizacija Save the Children.

Brojke koje je nevladina organizacija objavila u nedjelju, pozivajući se na palestinske zdravstvene vlasti, pokazuju da je najmanje 3.324 djece ubijeno u Gazi od 7. oktobra, dok ih je 36 ubijeno na Zapadnoj obali. Dodatnih 1.000 djece je prijavljeno kao nestalo u Gazi i možda su pod ruševinama.

Prema izvještajima generalnog sekretara UN-a o djeci i oružanim sukobima, ukupno 2.985 djece ubijeno je u 24 zemlje 2022. godine, 2.515 – 2021. i 2.674 – 2020. u 22 zemlje, saopćio je Save the Children.

“Smrt jednog djeteta je previše, ali ovo su teški prekršaji epskih razmjera”, rekao je Jason Lee, direktor organizacije Save the Children za okupirano palestinsko područje.

“Primirje je jedini način da se osigura njihova sigurnost. Međunarodna zajednica mora staviti ljude ispred politike – svaki dan proveden u raspravama dovodi do smrti i ranjavanja djece. Djeca moraju biti zaštićena u svakom trenutku, posebno kada traže sigurnost u školama i bolnicama.”

Oko 7.000 nositelja stranih pasoša čeka da napusti Pojas Gaze

Oko 7.000 nositelja stranih pasoša iz 60 zemalja čeka da napusti Pojas Gaze, saopćilo je danas egipatsko ministarstvo vanjskih poslova. Ministarstvo je pozvalo predstavnike stranih ambasada na sastanak u Kairu kako bi ih informisali o dokumentima potrebnim za ulazak u Egipat s ratom razorenog palestinskog teritorija.

Nije jasno jesu li 7.000 osoba samo strani državljani ili i Palestinci s drugim pasošem. Također nije jasno ima li drugih stranaca u Gazi koji ne žele otići.

Jučer su stotine stranih državljana i Palestinaca s dvojnim državljanstvom napustile Gazu i ušle u Egipat prvi put otkako je izbio rat između Izraela i Hamasa. Neki teško ranjeni Palestinci također su prebačeni u Egipat preko graničnog prelaza Rafah na liječenje.

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je u srijedu navečer da je primio još 55 kamiona humanitarne pomoći, čime se ukupan broj povisio na 272 – što je još uvijek mali dio onoga što humanitarni radnici kažu da je potrebno.