U poštanskom sandučiću Georgea Sorosa pronađena bomba

soros

U poštanskom sandučiću ispred kuće poznatog magnata Georgea Sorosa pronađena je bomba, objavila je policija, a kako je prenio New York Times, bomba je detonirana u obližnjem šumskom području.

Soros je meta neprijateljske medijske kampanje vladajuće garniture u njegovoj rodnoj Mađarskoj i predstavlja nepoželjnu figuru za desničare u istočnoj Evropi i Sjedinjenim Državama.

Prema saopštenju policije u Bedfordu, vlasti su prethodno dobile telefonsku prijavu o sumnjivom paketu na Sorosovoj adresi.

Zaposlenik na imanju otvorio je paket otkrivši da je unutra sumnjivo eksplozivno sredstvo.

Potom je odložio predmet u obližnji šumarak i pozvao policiju.

Policijski tehničari stigli su na lice mjesta i detonirali bombu, kazao je predstavnik policije za New York Times.

Kako se doznaje, Soros, koji stanuje na toj adresi, nije u to vrijeme bio kod kuće.

Njegova zaklada Otvoreno društvo, koja pomaže progresivne pokrete i pojedince, preselila se početkom oktobra iz Budimpešte u Berlin.

Soros, američko-mađarski milijarder, rođen je u Mađarskoj 1930. godine, preživio je holokaust i nakon toga je emigrirao u Sjedinjene Države. On i zaklada Otvoreno društvo meta su oštrih kritika mađarskog premijera Viktora Orbana i njegove desničarske vlade. Orban, među ostalim, bez ikakvih dokaza optužuje Sorosa da je odgovoran za izbjeglički val u Evropi.

Prošloga ljeta Budimpešta je usvojila zakon kojim su nametnute pristojbe stranim udrugama koje pomažu izbjeglicama, od kojih mnoge imaju potporu Otvorenog društva.

Zaklada je potom odlučila napustiti Budimpeštu i otići u Berlin zbog “sve represivnijeg političkog i pravnog okruženja u Mađarskoj”. Na svojoj internetskoj stranici navodi da je njezina misija “graditi aktivna i tolerantna društva čije su vlade odgovorne i otvorene za sudjelovanje svih ljudi”.