Globus

testirano 469 osoba

U protekla 24 sata u Sarajevu: Jedna osoba umrla, 11 novozaraženih i 1.250 vakcinisanih

29/05/2021
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Trenutno su u KS-u hospitalizirana 62 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 27, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 35 pacijenata

Proteklog dana u Kantonu Sarajevo je na koronavirus testirano 469 osoba, a kod 11 je potvrđen covid-19, prenosi Anadolu Agency (AA).

U istom periodu, od posljedica zaraze oporavilo se 18 osoba. Jedna osoba je, nažalost, preminula. Od pomenutog broja novozaraženih, njih šest pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno su u KS-u hospitalizirana 62 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 27, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 35 pacijenata. Na respiratoru su tri pacijenta u KCUS-u. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti u Općoj bolnici koriste tri pacijenta, dok na KCUS-u, prema posljednjem izvještaju, nije bilo pacijenata koji koriste ovu vrstu kiseoničke potpore. U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušteno pet osoba.

U COVID ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 120 pacijenata, od kojih je jedan transportovan u Opću bolnicu i jedan u KCUS. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 28 PCR briseva, u Novom Gradu tri i Semizovcu 13 PCR briseva.

Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i COVID ambulantama uzeto 169 PCR briseva. COVID pozivni centar je zabilježio 122 poziva, a obavljena su i 122 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 265 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.684 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.455 osoba zaraženih koronavirusom i 50.920 izliječenih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 13, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 21.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS saopćeno je da proces vakcinacije u Zetri protiče prema planu.

“Jučer je vakcinisano 1.250 naših sugrađana, a danas je na vakcinaciju pozvano njih 1.600, prema prioritetima Zavoda za javno zdravstvo KS. Putem Call centra Zavoda zdravstvenog osiguranja KS pozvani su građani koji su se prijavili na aplikaciju ali do sada nisu pozvani zbog tehničke greške, a pozvani su i građani koji su se prijavili e-mailom jer se nisu mogli registrovati putem aplikacije, kao i građani koji nemaju zdravstveno osiguranje a prijavili su se za vakcinaciju putem aplikacije za neregistrovane građane u ZZO KS. Danas će se završiti vakcinisanje sa raspoloživim količinama vakcina i napravit će se pauza do utorka naredne sedmice. Od utorka se nastavlja imunizacija stanovništva prema prioritetima, uključujući i onkološke pacijente, prema spiskovima sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. U utorak će početi i revakcinacija”, navedeno je iz Kriznog štaba.

Upućuju molbu svim građanima da na vakcinaciju dolaze isključivo uz poziv i u terminima koji su im naznačeni u pozivu. Svi koji dođu bez poziva, neće moći obaviti vakcinaciju i bit će vraćeni. Također, zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.