Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"sramotno poglavlje"

Ispod škole u Kanadi otkriveni ostaci 215 djece, oglasio se i premijer Trudeau

skola

U izvještaju se dokumentira strašno fizičko nasilje, neuhranjenost i druga zvjerstva kojima su mnoga od 150 hiljada djece koja su pohađala te škole bila izložena

Ostaci 215 djece, neke u dobi od tek tri godine, pronađeni su zakopani na mjestu nekadašnje škole za domorodačku djecu u Kanadi, otkriće je koje je premijer Justin Trudeau u petak nazvao potresnim podsjetnikom na sramotno poglavlje u historiji te zemlje.

Riječ je o učenicima škole Kamloops Indian Residential School u Britanskoj Kolumbiji, zatvorenoj 1978., a njihovi su ostaci pronađeni uz pomoć posebnog radara.

– Uspjeli smo potvrditi ono što je naša zajednica otprije znala – kazala je o otkriću čelnica domorodačke zajednice Rosanne Casimir. – U ovome trenutku, imamo više pitanja nego odgovora.

Šestogodišnja istraga nad kanadskim sistemom rezidencijalnih škola, koji je nasilno odvajao domorodačku djecu od njihovih porodica, utvrdila je 2015. godine kako je taj u međuvremenu ukinuti sistem predstavljao “kulturni genocid”.

U izvještaju se dokumentira strašno fizičko nasilje, neuhranjenost i druga zvjerstva kojima su mnoga od 150 hiljada djece koja su pohađala te škole bila izložena. Škole su uglavnom vodile kršćanske crkve u ime državne vlasti, od 1840.-ih pa sve do 1990.-ih godina.

Izvještaj je utvrdio da je više od 4.100 djece umrlo za vrijeme boravka u rezidencijalnoj školi. Vjeruje se da 215 djece čiji su ostaci pronađeni zakopani ispod nekada najveće takve škole u Kanadi nisu dio te statistike, te da su njihove smrti ostale nezabilježene do ovoga otkrića.

Trudeau je na Twritteru napisao kako mu ta vijest “slama srce – u bolnom podsjećanju na to mračno i sramotno poglavlje u historiji naše zemlje”.

Godine 2008. kanadska se vlada službeno izvinila zbog tog sistema. Domorodačka zajednica saopćila je kako do sredine juna očekuje preliminarne rezultate istrage.