Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U region stigle tri nove droge, među njima i “božja droga”

bozja droga

U Srbiji je otkriveno prisustvo tri nove vrste droge, javio je RTS. Droge je otkrio Sistem za rano upozoravanje o novim psihoaktivnim supstancama u Ministarstvu zdravlja, u saradnji sa MUP-om i Bezbedonosno-informativnom agencijom.

Srbiju je Evropski monitoring centar obavijestio o prisustvu različitih grupa novih supstanci na tržištu EU, a u toku je procedura stavljanja i 19 zabranjenih supstanci na kontrolnu listu.

Psihijatar u Dnevnoj bolnici za liječenje zavisnosti u adolescenciji Svetislav Mitrović upozorava da su sve nove psihoaktivne supstance opasne i da drastično ugrožavaju mladi život.

U Srbiji je nedavno policija prvi put zaplijenila takozvanu “božiju drogu”, a prije dva dana uhapšena je 19-godišnja devojka zbog posjedovanja tri litra ove psihoaktivne supstance.

Riječ je o supstanci DMT /dimetiltriptamin/ koja se najčešće unosi udisanjem isparenja ili oralno. Izaziva različite efekte – od kratkih psihodeličnih stanja do veoma jakih halucinacija. Korisnici te droge mogu da u potpunosti izgube vezu sa realnošću, što može biti izuzetno opasno. Uživaoci tvrde i da imaju razna spiritualna iskustva zbog čega je i nazivaju “božija droga”.