Seattle

U SAD-u zabilježen prvi slučaj koronavirusa

korona virus (1)

Simptomi virusa koji se manifestuju kroz upalu pluća uključuju temperaturu, kašljanje i poteškoće sa disanjem. Vakcina za ovaj virus ne postoji

Kod osobe koja je iz Kine stigla u Seattle, dijagnosticiran je Wuhan koronavirus, potvrdili su iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, prenosi Reuters.

Virus koji je otkriven u kineskom gradu Wuhan u kojem živi 11 miliona stanovnika proširio se i na druge gradove u ovoj zemlji, uključujući i glavni grad Peking.

Prema dosadašnjim informacijama, od novog tipa koronavirusa koji se pojavio prošlog mjeseca u Kini umrlo je šest osoba izjavio je ranije u utorak gradonačelnik Vuhana, Džou Sijanvang, dok je zaraženo gotovo 300 osoba.

Simptomi virusa koji se manifestuju kroz upalu pluća uključuju temperaturu, kašljanje i poteškoće sa disanjem. Vakcina za ovaj virus ne postoji, prenosi RSE.

Slučajevi oboljelih zabilježeni su i van Kine, odnosno u Sjevernoj Koreji, Tajlandu, Japanu i sada Sjedinjenim Državama.

U svim slučajevima oboljelih osoba registrovanih van Wuhana, radi se o osobama koje su doputovale iz tog grada.

Koronavirus spada u širu porodicu virusa, no samo šest, odnosno sedam sa posljednjim, su poznati da utiču na ljude. Naučnici vjeruju kako je virus potekao od životinjskog izvora. Iako se za sada smatra da je virus potekao sa ribarnice u Wuhanu, još uvijek nije potvrđeno porijeklo.