U samoubilačkom napadu u Kabulu poginule 24 osobe

Untitled

Eksplozija je rano jutros potresla centralni dio Kabula i svjedoci su vidjeli gusti crni dim u blizini ambasade SAD u afganistanskoj prestonici.

Velika eksplozija desila se u blizini ambasade SAD-a u Kabulu, a zvaničnici su potvrdili da su najmanje 24 osobe smrtno stradale, više njih je ozlijeđeno.

Iz američke ambasade i NATO je saopšteno da nisu imali posljedica od eksplozije.

„Guardian“ prenosi da su talibani preuzeli odgovornost za napad, dok BBC piše da su talibani juče najavili svoju „proljetnu ofanzivu“ pa je vjerovatno da je ova eksplozija dio toga.

Talibani su upozorili da će „pokrenuti obimne napade na položaje neprijatelja širom zemlje“.

Predsjednik Afganistana Ašraf Gani rekao je da je nekoliko ljudi ranjeno u napadu čija je meta bila glavna bezbjednosna agencija Afganistana.

Jedan zvaničnik je istakao da je bombaš-samoubica vjerovatno izvršio napad. Portparol afganistanskog Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da su se nakon eksplozije čuli pucnji.

Kako kaže, oblast su okružili pripadnici bezbjednosnih snaga

BBC navodi da se eksplozija samo čula u ambasadi SAD iako su neki mediji prenijeli da se eksplozija dogodila u njenoj blizini.

Reuters prenosi izjavu svjedoka koji kaže da su se pucnji čuli više od pola sata nakon eksplozije, a isto tvrdi i policija Kabula.

Nekoliko bezbjednosnih agencije se nalazi u toj oblasti, uključujući Nacionalni direktorat za bezbjednost, navodi „Guardian“. Osim toga, samo nekoliko stotina metara udaljeni su Ministarstvo odbrane i predsjednička palata.

Predsjednička plata izdala je saopštenje kojim je najsnažnije osudila napad.

Portparol jedne bolnice izjavio je da su primili osam lakše ranjenih afganistanskih vojnika.