Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iran

U samoubilačkom napadu ubijeno najmanje 27 pripadnika Revolucionarne garde

iran

Fars je naveo da je meta napada bio autobus koji je vozio vojnike

Najmanje 27 pripadnika Iranske republikanske garde ubijeno je u samoubilačkom napadu na jugoistoku Irana, objavila je novinska agencija Fars, prenosi Reuters.

Agencija Fars navela je da je u napadu, koji se dogodio u provinciji Sistan i Baluchistan, tačnije, na cesti između Zahedana i Khasha u blizini pakistanske granice, povrijeđeno još 10 vojnika, dok je novinska agencija IRNA navela da je ozlijeđeno dvostruko više osoba.

Fars je naveo da je meta napada bio autobus koji je vozio vojnike.

Provincija Sistan i Baluchistan leži na glavnom ruti krijumčara opijumom i poprište je povremenih sukoba između iranskih snaga i separatista, kao i trgovaca narkoticima.

Prema Farsu, odgovornost za napad preuzela je grupa Jaish al-Adl.

Provincija Sistan i Baluchistan leži na glavnom ruti krijumčara opijumom i poprište je povremenih sukoba između iranskih snaga i separatista, kao i trgovaca narkoticima, prenosi Al Jazeera Balkans.

Revolucionarna garda je najjača ekononomska i vojna snaga u Iranu i odgovara jedino vrhovnom vjerskom vođi ajatolahu Aliju Khameneiju.

Prije 10 godina, više od 40 osoba, uključujući i četiri komandanta Garde, ubijeni su u samoubilačkom napadu u Sistanu i Baluchistanu.

A u septembru 2018., u napadu na vojnu paradu na jugozapadu zemlje poginulo je 20, a ranjeno 60 vojnika.