Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sankt Peterburgu održan “Euroazijski forum žena”

majkic-forum-zena123

Konferencija o položaju i ulozi žena u savremenom svijetu “Euroazijski forum žena”, koju je organizirala Interparlamentarna skupština zemalja Zajednice Nezavisnih Država, završena je danas u Sankt Peterburgu usvajanjem rezolucije u kojoj se naglašava potreba jačanja uloge žena u postizanju globalnih ciljeva održivog razvoja.

U dvodnevnom radu konferencije kojoj je prisustvovalo 750 učesnica iz zakonodavne i izvršne vlasti, nevladinog i poslovnog sektora i akademske zajednice iz 80 zemalja svijeta, učestvovala je i predsjedavajuća Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dušanka Majkić, koja je imala više značajnih bilateralnih susreta.

U završnom dokumentu foruma naglašava se potreba svestranog i garantiranog učešća žena u državnoj upravi i na izborima za sve nivoe vlasti, te se poziva na uklanjanje pravnih, administrativnih, ekonomskih i kulturnih barijera kako bi se ženama omogućilo puno učešće u političkom životu i upravljanju.

Učesnici skupa apelovali su na prevenciju i sprečavanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama, posebno u zemljama koje su pogođene ratnim sukobima i prirodnim katastrofama.

Naglašeno je da je ovaj forum, koji je održan pod sloganom “Ka miru, harmoniji i socijalnom blagostanju”, i koji je prvi put organiziran u jednoj od zemalja Zajednice Nezavisnih Država, postao jasna demonstracija pozitivnog trenda ka konsolidaciji međunarodne ženske zajednice pred osnovnim prijetnjama i izazovima savremenog svijeta.

“Evroazijski forum žena” bit će održan svake tri godine, a Organizacionom komitetu ovog foruma dodijeljen je status stalnog tijela, saopćeno je iz PSBiH.