Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nastavljeni protesti u Skoplju, povrijeđena dva novinara

makedonija protesti

Hiljade građana Skoplja protestvovalo je sinoć drugi dan zaredom za, kako navode, odbranu unitarnog karaktera zemlje, očuvanje Ustava i ustavnog imena Republika Makedonija, a tokom marša povrijeđena su dva novinara, javlja Anadolu Agency (AA).

Protest je organizovala Inicijativa “Za zajedničku Makedoniju“, a povod je, kako su kazali dogovor lidera Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zorana Zaeva o platformi koja predviđa upotrebu albanskog jezika kao drugog službenog što, ističu, šteti interesima makedonskog naroda.

Oni su od političkih partija zahtijevali da se uključe u pripremu zajedničke reforme za ujedinjenu Makedoniju i da odbiju reforme koje, kako kažu, pripremaju druge države.

Učesnici protesta su zatražili od političkih partija, posebno od makedonskih, da ne glasaju za zakon koji predviđa da albanski jezik postane drugi službeni jezik u državi.

Protest je započeo ispred zgrade Vlade Makedonije i završio ispred zgrade Sobranja gdje pročitan proglas u kojem se traži da se očuva jedinstvena država i onemoguće promjene ustava. Po okončanju protresta, napadnuta je ekipa makedonskog portala A1, a dvojica novinara su povrijeđena.

Još uvijek nije poznato ko stoji iza napada. Makedonske vlasti su pokrenule istragu, a mnogi zvaničnici su napad osudili.

Organizatori protesta poručili su je da će se okupljati svakog dana s namjerom da onemoguće promjenu Ustava i dok se ne riješi aktuelna politička kriza zemlji.

Osim u Skoplju, protest je održan i u Manastiru, Kičevu, Štipu i Prilepu.

Novi protesti dolaze nakon što je zahtjev za dobijanje mandata za sastav nove vlade predsedniku Gjorgu Ivanovu predao lider opozicione SDSM Zoran Zaev, a nakon što je uz podršku albanskih partija DUI, Besa i Alijansa za Albance obezbijedio 67 poslaničkih mandata u parlamentu.

Takozvana zajednička platforma albanskih političkih subjekata u Makedoniji postignuta je nakon parlamentarnih izbora u Makedoniji 11. decembra prošle godine, uz posredstvo premijera Albanije Edija Rame.

Ova platforma uključuje nekoliko zahtjeva koja se odnose na veća prava Albanaca u Makedoniji, a lideri albanskih stranaka su obećali da neće učestvovati u formiranju nove vlade Makedonije dok se ne ispune njihovi zahtjevi.