Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Teška situacija

U Sloveniji broj novozaraženih i dalje raste, epidemiolozi za novo zatvaranje

SLOVENIA-LJUBLJANA-COVID-19-SCHOOL-REOPEN
SLOVENIA-LJUBLJANA-COVID-19-SCHOOL-REOPEN (210126) -- LJUBLJANA, Jan. 26, 2021 (Xinhua) -- Students and parents are seen on their way to school in Ljubljana, Slovenia, Jan. 26, 2021. Kindergartens and the first three grades of primary school will open as planned on Tuesday in nine of Slovenia's 12 regions, the prime minister's office confirmed to local media on Monday. (Photo by Zeljko Stevanic/Xinhua) Zeljko Stevanic Photo: XINHUA/PIXSELL

Na intenzivnim odjelima zapaža se porast broja mlađih pacijenata, a udio britanske inačice virusa među zaraženima je sve veći, upozorio je ministar zdravstva

U posljednja dvije sedmice u Sloveniji raste broj zaraženih i hospitaliziranih pacijenata zaraženih s covidom-19 pa vlada razmišlja o novom zatvaranju od početka aprila, potvrđeno je u četvrtak na vladinoj konferenciji za novinare.

U posljednja 24 sata potvrđena su 1164 nova slučaja zaraze koronavirusom, prenosi Hina u četvrtak.

Ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je da je Slovenija “jako zakoračila” u treći val epidemije koronavirusa, uglavnom zbog “bitno većeg” širenja britanske varijante virusa, tako da u zadnje dvije sedmice broj potvrđenih zaraza raste za 25 slučajeva dnevno.

Na intenzivnim odjelima zapaža se porast broja mlađih pacijenata, a udio britanske inačice virusa među zaraženima je sve veći, upozorio je.

On je potvrdio da je vlada na sinoćnjoj sjednici donijela odluku po kojoj će se u zemlju od petka moći ulaziti samo s negativnim PCR testom, a ne s brzim testom, kao do sada, uz vrlo rijetke izuzetke poput osoba koje preko granice obrađuju svoju zemlju, uz uvjet da se vrate u roku deset sati. Negativni PCR test bit će i uvjet za izlazak iz karantene, a ne samo broj dana kao dosad.
Poklukar je kazao da je vladina stručna skupina za covid-19, zbog širenja virusa i jačanja epidemije, predložila “zatvaranje dijelova društvenog života”, dodavši da odluka na kraju mora biti “politička”. Mediji prenose da su epidemiolozi vladi predložili novo zatvaranje u trajanju od dva tjedna.

Vlada je, kako navodi, zbog pogoršanja epidemiološke situacije predložila predsjedniku države Borutu Pahoru da što prije sazove “politički vrh”, zajednički sastanak predsjednika svih političkih stranaka, vlade i epidemiologa, kako bi se to raspravilo i nakon toga donijela odluka.

Nakon kritika javnosti na račun kampanje vakcinisanja ubuduće će se voditi precizna evidencija o kategorijama koje se vakcinišu, kako bi se izbjegle nepravilnosti odnosno preskakanje prioritetnih grupa. Cilj je što prije vakcinisati najstarije dobne grupe te da se Slovenija po procijepljenosti uvrsti u gornji, srednji dio tabele članica Europske unije.

Do sada je Slovenija dobila oko 350.000 doza vakcina, za april joj je obećeno još 347.000 doza, među kojima i prve pošiljke vakcina Johnson&Johnson.

Prema podacima vlade, u Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1164 nova slučaja zaraze koronavirusom, uz udio pozitivnih nalaza od 18,1 posto. Prosjek dnevno zaraženih u zadnjih sedam dana iznosi 887, a umrle su još četiri osobe, pa je broj umrlih od posljedica Covida-19 od početka epidemije povećan na 3998.

Lošije epidemiološke podatke od prosjeka bilježe u tri regije na zapadu i sjeveru države i kod njih je zbog ulaska u “crveno” ponovo ograničeno kretanje u druge regije ili ulazak u njih, dok je u tri regije na jugu, koje su u nešto boljoj situaciji i nalaze se u “žutom”, i dalje dopušten rad lokala i kafića na otvorenome, odnosno terasa.

Kako se navodi, vlada je tu mjeru produžila jer nema podataka da je u takvim sredinama došlo do pogoršanja situacije.