Globus

Teška situacija

U Sloveniji broj novozaraženih i dalje raste, epidemiolozi za novo zatvaranje

25/03/2021

Na intenzivnim odjelima zapaža se porast broja mlađih pacijenata, a udio britanske inačice virusa među zaraženima je sve veći, upozorio je ministar zdravstva

U posljednja dvije sedmice u Sloveniji raste broj zaraženih i hospitaliziranih pacijenata zaraženih s covidom-19 pa vlada razmišlja o novom zatvaranju od početka aprila, potvrđeno je u četvrtak na vladinoj konferenciji za novinare.

U posljednja 24 sata potvrđena su 1164 nova slučaja zaraze koronavirusom, prenosi Hina u četvrtak.

Ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je da je Slovenija “jako zakoračila” u treći val epidemije koronavirusa, uglavnom zbog “bitno većeg” širenja britanske varijante virusa, tako da u zadnje dvije sedmice broj potvrđenih zaraza raste za 25 slučajeva dnevno.

Na intenzivnim odjelima zapaža se porast broja mlađih pacijenata, a udio britanske inačice virusa među zaraženima je sve veći, upozorio je.

On je potvrdio da je vlada na sinoćnjoj sjednici donijela odluku po kojoj će se u zemlju od petka moći ulaziti samo s negativnim PCR testom, a ne s brzim testom, kao do sada, uz vrlo rijetke izuzetke poput osoba koje preko granice obrađuju svoju zemlju, uz uvjet da se vrate u roku deset sati. Negativni PCR test bit će i uvjet za izlazak iz karantene, a ne samo broj dana kao dosad.
Poklukar je kazao da je vladina stručna skupina za covid-19, zbog širenja virusa i jačanja epidemije, predložila “zatvaranje dijelova društvenog života”, dodavši da odluka na kraju mora biti “politička”. Mediji prenose da su epidemiolozi vladi predložili novo zatvaranje u trajanju od dva tjedna.

Vlada je, kako navodi, zbog pogoršanja epidemiološke situacije predložila predsjedniku države Borutu Pahoru da što prije sazove “politički vrh”, zajednički sastanak predsjednika svih političkih stranaka, vlade i epidemiologa, kako bi se to raspravilo i nakon toga donijela odluka.

Nakon kritika javnosti na račun kampanje vakcinisanja ubuduće će se voditi precizna evidencija o kategorijama koje se vakcinišu, kako bi se izbjegle nepravilnosti odnosno preskakanje prioritetnih grupa. Cilj je što prije vakcinisati najstarije dobne grupe te da se Slovenija po procijepljenosti uvrsti u gornji, srednji dio tabele članica Europske unije.

Do sada je Slovenija dobila oko 350.000 doza vakcina, za april joj je obećeno još 347.000 doza, među kojima i prve pošiljke vakcina Johnson&Johnson.

Prema podacima vlade, u Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1164 nova slučaja zaraze koronavirusom, uz udio pozitivnih nalaza od 18,1 posto. Prosjek dnevno zaraženih u zadnjih sedam dana iznosi 887, a umrle su još četiri osobe, pa je broj umrlih od posljedica Covida-19 od početka epidemije povećan na 3998.

Lošije epidemiološke podatke od prosjeka bilježe u tri regije na zapadu i sjeveru države i kod njih je zbog ulaska u “crveno” ponovo ograničeno kretanje u druge regije ili ulazak u njih, dok je u tri regije na jugu, koje su u nešto boljoj situaciji i nalaze se u “žutom”, i dalje dopušten rad lokala i kafića na otvorenome, odnosno terasa.

Kako se navodi, vlada je tu mjeru produžila jer nema podataka da je u takvim sredinama došlo do pogoršanja situacije.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.