Globus

nove restrikcije

U Sloveniji na snazi skoro potpuni lockdown

14/11/2020

U Sloveniji rekordan broj umrlih u jednom danu

U Sloveniji je u posljednja 24 sata sa 6657 testova potvrđena 1731 nova zaraza koronavirusom, a 41 osoba je umrla, najviše do sada u jednom danu, objavila je u subotu slovenska vlada.

Jučer je zabilježen veći broj novozaraženih u odnosu na prethodni dan, kad ih je bilo 1508, uz nešto više testova, a udio pozitivnih testova viši je od 26 posto.

Prema novim podacima, ukupan broj potvrđenih zaraza od početka epidemije povećao se na 54.116, od čega su aktivna 19.803 slučaja, 14-dnevna incidencija trenutno iznosi 945, a broj umrlih popeo se na 765.

Stanje u bolnicama i dalje je kritično i ne poboljšava se pa su hospitalizirana 1224 bolesnika, od čega je 201 na intenzivnim odjelima.

Drastične mjere na snazi

Vlada očekuje da će zbog novih restrikcija koje su donijete i važit će dvije sedmice značajno smanjiti dnevni rast broja novih infekcija i dolazak novih bolesnika u prepune bolnice, nakon čega bi, po riječima ministra zdravstva Tomaža Gantara, opet bila moguća “kontrolirana relaksacija”, odnosno popuštanje nekih mjera, među prvima vjerovatno povratak učenika i studenata na nastavu uživo.

Nove restrikcije između ostalog obuhvaćaju zabranu bilo kakvog okupljanja izvan porodičnog kruga, zatvaranje velike većine uslužnih djelatnosti i prestanak rada trgovina koje ne prodaju samo osnovne životne potrepštine, te zatvaranje javnog saobraćaja. I dalje se primjenjuje zabrana izlazaka iz stanova i kuća u noćnim satima, odnosno policijski sat, načelna zabrana napuštanja općinskih granica osim u nužnim slučajevima i zbog odlaska na posao itd.

Nove mjere su donesene nakon procjene da zatvaranje s kraja prošlog mjeseca nije donijelo zadovoljavajuće rezultate jer je broj novozaraženih ostao na visokom nivou, pacijentima od covida-19 pune se bolnice, a dnevni broj smrtnih slučajeva u posljednje se vrijeme kretao prosječno od 20 do 30 slučajeva.

Prema podacima Evropskog centra za suzbijanje i kontrolu bolesti (ECDC), Slovenija je po broju umrlih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, odnosno smrtnosti od covida-19, na visokom četvrtom mjestu, iza Češke, Belgije i Mađarske, prenose u subotu slovenski mediji.

Službeni podaci ministarstva zdravstva govore da je do sada među umrlima najviše onih koji su bili stariji od 85 godina, a najmlađa žrtva do sada imala je 43 godine, a udio umrlih u populaciji kod koje je potvrđen virus iznosi oko 1,2 posto.

U septembru i oktobru umrlo je više od 180 oboljelih, a dnevni broj smrtnih slučajeva ovog mjeseca se znatno povećao.

I dalje su najvećem riziku izloženi stanari domova za starije i stariji štićenici u socijalnim institucijama iako je stopa smrtnosti zbog boljeg poznavanja virusa i češćih hospitalizacija tih osoba smanjena u odnosu na proljeće. No za razliku od prvog vala epidemije, sada je virus zahvatio oko 80 posto domova, a u nekima koji su najteže pogođeni zaraženi su skoro polovica stanara i dobar dio osoblja.

Komentari

Autor: Hina

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.