Globus

s radom počele i trgovine

U Sloveniji od danas ublažavanje mjera, otvaraju se škole i vrtići

09/02/2021
Foto: Pixsell

Za sada, srednje škole ostaju zatvorene, za koje bi mjere mogle biti ublažene nakon što država pređe iz crvene u narandžastu zonu

U skladu s odlukom Vlade Slovenije, od danas nastavu u školama pohađaju učenici prva tri razreda osnovnih škola, a otvaraju se i vrtići, prenosi Anadolu Agency (AA).

Agencija za sigurnost saobraćaja i policija upozoravaju na oprez u saobraćaju.

Svi uposlenici, osim onih koji su već imali koronavirus, moraju se ponovo testirati po dolasku, kao i oni koji su u školi bili posljednje dvije sedmice, javlja agencija STA.

Neka testiranja su obavljena jučer, a ostala se očekuje tokom dana.

Za sada, srednje škole ostaju zatvorene, za koje bi mjere mogle biti ublažene nakon što država pređe iz crvene u narandžastu zonu.

Iz inicijative “Zahtijevamo školu” pozivaju na što brže otvaranje srednjih škola, a danas su najavili bojkot online nastave.

Nakon testiranja uposlenih tokom produženog vikenda, očekuje se da će danas ponovno biti otvorene prodavnice do 400 metara kvadratnih.

Brojne trgovine mogle su otvoriti vrata već u subotu, prema vladinoj odluci u petak, ali samo ako su predali negativne testove uposlenih.

Prema podacima Privredne komore Slovenije, samo je između 10 i 15 posto tih trgovina otvoreno u subotu.

Sve trgovine površine do 400 kvadratnih metara mogu se otvoriti, uz negativne testove uposlenih. Testiranje mogu organizovati poslodavci u domovima zdravlja ili u određenim privatnim zdravstvenim ustanovama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.