treći val pandemije

U Sloveniji raste broj hospitaliziranih, zatvaranje je neizbježno i trajat će 11 dana

slovenija

Sa 1.174 PCR testova otkriveno je 287 zaraza uz 16,2 posto pozitivnih nalaza, dok je u bolnicama trenutno 526 covid pacijenata, 27 više nego u nedjelju, a od toga na intenzivnim odjelima njih 111

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 287 slučajeva zaraze koronavirusom, što je manje nego prethodni dan, ali je broj hospitaliziranih znatno povećan, a epidemiolozi u ponedjeljak tvrde da je novo 11-odnevno zatvaranje, koje počinje u četvrtak, bilo neizbježno kako bi se “presjekao” treći val epidemije.

Sa 1.174 PCR testova otkriveno je 287 zaraza uz 16,2 posto pozitivnih nalaza, dok je u bolnicama trenutno 526 covid pacijenata, 27 više nego u nedjelju, a od toga na intenzivnim odjelima njih 111, objavila je u ponedjeljak vlada.

Sedmodnevni prosjek novih zaraza konstantno raste zadnja dva tjedna i iznosi već 949, a u porastu je i broj aktivnih slučajeva i sada je njih 12.424. Sa šest preminulih koliko ih je bilo u nedjelju broj smrtnih slučajeva od Covida-19 povećao se na 4.024, a do sada je protiv Covida-19 cijepljeno 191.217 ljudi, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Od danas je u Sloveniju iz država u “crvenoj” fazi epidemije moguće ući samo uz negativan PCR test, a u četvrtak odlukom vlade stupa na snagu 11-dnevno zatvaranje.

Kako je za Slovensku televiziju izjavila infektologinja Bojana Beović, takva je odluka donesena kako bi se smanjio broj novih zaraza u jakom trećem valu epidemije, a u međuvremenu pokušalo cijepiti što više ljudi.

Riječ je o zatvaranju u razdoblju dvije inkubacijske dobe virusa i nadamo se da će to biti dovoljno da “presječemo” ovaj val, kazala je Beović.

Mjere koje stupaju na snagu u četvrtak među ostalim zabranjuju kretanje izvan statističkih regija, zabranu odlaska u države na “crvenoj” listi, s izuzetkom onih koji su cijepljeni ili preboljeli Covid-19, obrazovne aktivnosti bit će on-line, a ukida se rad najvećeg dijela uslužnih djelatnosti.

Preduzećima i ustanovama preporučeno je da u tom razdoblju omoguće rad na daljinu ili da radnici koriste godišnje odmore, a osim na uskrsnu nedjelju kad će se smjeti okupljati članovi dvaju domaćinstava do šest članova s djecom zabranjuju se i druženja. Maske će osim toga biti obvezne i na otvorenim prostorima.

Kako je na konferenciji za novinare izjavila epidemiologinja Mateja Logar, koja vodi vladin stručni savjet za Covid-19, vlada je odluku o zatvaranju donijela kao neophodnu u ovoj situaciji, premda je to učinila nakon temeljitog promišljanja i svjesna kako u javnosti neće biti dočekana s mnogo razumijevanja.

“Ustanovili smo da je to jedini način da smanjimo sve veći pritisak na bolnice i ograničimo rast novozaraženih. Da to nismo učinili, situacija bi kroz 10-14 dana bila mnogo gora i trebali bismo bitno strože restrikcije od ovih i sa upitnijim rezultatom”, rekla je.

Kako je pojasnila, ovakav rast epidemije i ulazak u treći val početkom marta epidemiolozi nisu očekivali i računalo se na popuštanje mjera, a situaciju je promijenila sve veća raširenost “britanske” varijante virusa zbog koje je broj hospitalizacije počeo rasti, a epidemiološka situacija u cjelini se pogoršavati, s time da je u bolnicama sve više mlađih pacijenata s težim tijekom bolesti, prenosi Hina.