Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Više od 17.000

U Sloveniji rekordan broj zaraženih u jednom danu

covid-testiranje fena

Prema riječima stručnog direktora ptujske bolnice Teodora Peveca, riječ je o uputama Ministarstva zdravlja, koje bi se u budućnosti mogle promijeniti

U Sloveniji je u utorak potvrđeno više od 17.000 novozaraženih koronavirusom što je najveći broj slučajeva u jednom danu od početka pandemije, javlja Anadolu Agency (AA).

Do sada je dnevni rekord bio 13.911 zaraženih, što je potvrđeno u subotu. U ponedjeljak su potvrđena 12.772 slučaja zaraze, što je treći najveći broj slučajeva u jednom danu od početka epidemije. Istovremeno na bolničkim odjelima ima i pacijenata zaraženih koronavirusom koji su hospitalizirani zbog drugih problema.

Ove sedmice je na snagu stupio izmijenjeni protokol testiranja prema kojem je PCR test dostupan samo osobama u riziku od bolesti i onima koji su pozitivni za brzo testiranje ili samotestiranje. To znači da se za većinu ljudi koji dolaze na PCR testiranje očekuje pozitivan rezultat.

Na odjelima COVID-19 ima i pacijenata zaraženih koronavirusom koji su hospitalizirani zbog drugih problema. Koronavirusna odjeljenja liječe i pacijente oboljele od koronavirusa kojima je potrebno bolničko liječenje zbog drugih bolesti, potvrdilo je nekoliko slovenačkih bolnica.

Prema riječima stručnog direktora ptujske bolnice Teodora Peveca, riječ je o uputama Ministarstva zdravlja, koje bi se u budućnosti mogle promijeniti.

Direktor je rekao da ptujska bolnica želi izolovati pacijente kod kojih COVID-19 nije primarni uzrok hospitalizacije na bolničkim odjelima koji pacijentima nude njegu njihovog primarnog zdravstvenog problema.

U utorak je u ptujskoj bolnici liječeno 18 pacijenata. Tri pacijenta su primljena u bolnicu zbog drugih zdravstvenih problema i prebačeni su na odjel za COVID-19 kada je potvrđena infekcija korona virusom.

Iz bolnice Celje su također objasnili da se pacijenti sa drugim zdravstvenim problemima s potvrđenom infekcijom korona virusom uglavnom prebacuju na odjeljenja za COVID-19. Istovremeno su istakli da je za pacijente bolje da se liječe na odjelima gdje se liječe njihova primarna oboljenja. Zbog toga trenutno pregovaraju sa drugim bolnicama i Ministarstvom zdravlja o načinu liječenja ovih pacijenata.

Nije sasvim jasno da li podaci o oboljelima od COVID-19 koje Vlada svakodnevno prijavljuje uključuju i pacijente koji su prebačeni na COVID-19 odjele isključivo zbog infekcije koronavirusom, a ne zbog zdravstvenih problema zbog bolesti COVID-19. U Ministarstvu zdravlja samo su u ponedeljak rekli da ne vode posebnu evidenciju jedni za druge.

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje, slovenačke bolnice su od 10. do 16. januara primile 247 pacijenata sa potvrđenim covidom, među kojima 75 koji nisu imali akutne respiratorne bolesti, ali su hospitalizovani iz drugih razloga. Infekcija je utvrđena kod 25 osoba tek nakon hospitalizacije, a 51 pacijent se zarazio tokom hospitalizacije.

Iz bolnice Murska Sobota saopćeno je da je u utorak u Službi za ljudske resurse zbrinuto 30 pacijenata, od kojih su četiri hospitalizirana zbog drugih problema, a pozitivni na koronavirus.

Direktorica bolnice Brežice Anica Hribar objasnila je da je u utorak liječeno 11 očiglednih pacijenata. Na covid odjelu je liječeno i 13 pacijenata koji su hospitalizirani zbog drugih problema i zaraženi virusom korona.

U utorak je na Klinici Golnik na redovnom odjeljenju liječeno 19 pacijenata, a na odjelu intenzivne njege sedam. COVID-19 je vodeća bolest u svemu. Među njima je i pacijent čija je infekcija omikronom pogoršana nekom drugom bolešću, kao što je srčana insuficijencija, pri čemu dominiraju pacijenti s upalom pluća kod ljudi, objasnili su.

Stručni direktor bolnice “Franca Derganca” Nova Gorica Dunja Šavnik Vinkler rekla je da je u utorak na odjeljenju liječeno 37 pacijenata. Deset pacijenata koji nisu imali simptome COVID-19 prebačeno je na covid odjel zbog pozitivnog testa na koronavirus, gdje su hospitalizirani odvojeno od ostalih pacijenata.

U bolnici Novo mesto objašnjavaju da se svi pacijenti pozitivni na koronavirus, osim djece, trudnica i porodilja, liječe na humanom odjelu, bez obzira na druge zdravstvene probleme. U utorak su na odjelu liječena 42 pacijenta, od kojih osam na odjelu intenzivne njege.

Posljednjih sedmica bolnica Jesenice je na odjele primila i niz pacijenata koji su primljeni iz drugih razloga, a zaraženi su virusom korona.

“Ovakvi pacijenti na covid odjeljenju se tretiraju isto kao i inače”, naglasili su.

U posljednjih pet dana ponovno je povećan broj pacijenata koji dolaze na liječenje sa znacima takozvane covid pneumonije. Kliničke slike potonjeg su nešto blaže od onih zaraženih prethodnom verzijom delta koronavirusa, objasnili su.