Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sloveniji se prvi put više žena nego muškaraca kandidira se za predsjednika

slovenija543

Osam kandidata i kandidatkinja natjecat će se na slovenskim predsjedničkim izborima 22. idućeg mjeseca, a po prvi put do sada dogodilo se da je među njima više žena nego muškaraca.

Rok za predaju kandidatura istekao je u ponoć, a lista kandidatura, kako se smatra, sada je zaključena i državna će je komisija službeno potvrditi u četvrtak. Zadnja je potvrđenu prijavu, s potrebnim brojem potpisa, povjerenstvu predala kandidatkinja Slovenske pučke stranke SLS Suzana Lara Krause, rekavši da predstavlja novo lice u politici, što je njezina prednost u odnosu na ostale kandidate.

Neosporni favorit na izborima na kojima se natječe za svoj drugi mandat prema većini ocjena je predsjednik Borut Pahor.
Njemu istraživanja javnog mnijenja daju veliku prednost u odnosu na ostale kandidate, pa većina analitičara smatra da je jedina dilema hoće li već 22. listopada dobiti natpolovičnu većinu glasova ili će biti potreban i drugi krug.

Među stranačkim liderima, za kandidaturu na izborima odlučila se samo Ljudmila Novak, predsjednica oporbene stranke Nova Slovenija (NSI), ali je to za stranku zapravo testiranje birača za parlamentarne izbore slijedeće godine jer za izbor nema mnogo izgleda.

Najveća oporbena stranka, Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, kandidirala je za predsjednički položaj svoju europarlamentarku Romanu Tomc, a za ženu se odlučila i Stranka modernog centra (SMC) premijera Cerara, istaknuvši kandidaturu svoje ministrice za obrazovanje Maje Makovec Brenčič.

Tu je i kandidatura umirovljene učiteljice Angelce Likovič koju podržava konzervativna vanparlamentarna stranka Glas za djecu i obitelj koja u kampanji namjerava promovirati vrijednosti te stranke, najpoznatijem po referendumu na kojemu je srušila vladin zakon o povećanja prava istospolnih parova.

Među Pahorovim konkurentima su i dva lokalna političara gradonačelnik Kopra Boris Popovič i gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec.

Prilično živopisnom Popoviču, koji je vrlo popularan u svom gradu, ali se za njim vuku političke i pravosudne afere, ne daju mnogo izgleda za dobivanje većeg broja glasova, no neki misle da bi upravo Šarec mogao biti Pahorov konkurent u drugom krugu izbora ako do njega dođe.

Riječ je o uspješnom načelniku gradića blizu Ljubljane koji kaže da je došlo vrijeme da politiku u svoje ruke preuzme mlađa generacija političara. Prema objavljenim anketama, on dobiva najviše potpore među glasačima nakon Pahora, ali mu kao slabost pripisuju relativno političko neiskustvo u odnosu na aktualnog predsjednika koji se politikom profesionalno i aktivno bavi već 30 godina, a bio je na svim najvažnijim funkcijama u državi.

Zanimljivo će biti i vidjeti hoće li u predsjedničkoj utrci veći utjecaj imati “ženski” čimbenik, odnosno hoće li se više Slovenki koje su prije pet godine glasovale za rječitog i šarmantnog Pahora odlučiti da ovaj put zaokruže neku od pripadnica svog spola.