Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

koronavirus

U Sloveniji skoro 1.500 odjeljenja u karantinu, 30.000 učenika i studenata izostalo iz škola

skola-ucenici-PIXSELL

U Sloveniji je registrovano više od 6.800 novozaraženih koronavirusom, a zabilježeni su brojni problemi zbog karantina i izolacije u zdravstvu i školama

U Sloveniji je registrovano više od 6.800 novozaraženih koronavirusom, a zabilježeni su brojni problemi zbog karantina i izolacije u zdravstvu i školama, javlja Anadolu Agency (AA).

Zdravstveni stručnjaci upozorili su da se varijanta virusa omikron veoma brzo širi u Sloveniji.

Naime, u srijedu je potvrđeno 6.355 novih infekcija koronavirusom, a urađeno je 13.335 PCR testova. Udio pozitivnih rezultata testa je 51 posto. U Sloveniji ima više od 50.000 aktivno zaraženih.

Broj potvrđenih infekcija nešto je manji nego dan ranije, kada je u Sloveniji od izbijanja pandemije potvrđen rekordan broj novih infekcija koronavirusom (7.420). U utorak je uzet i rekordan broj briseva za PCR test (14.814).

Zbog naglog porasta broja zaraženih, posebno u zdravstvu i obrazovanju, suočavaju se sa sve većim odsustvom zaposlenih. U srijedu je više od 30.000 učenika i studenata izostalo iz škola, a nešto manje od 1.500 odjeljenja je u karantinu.

Zbog velikog broja zaraženih među učenicima i nastavnicima, svi učenici ljubljanske Srednje farmaceutske škole od ponedjeljka nastavu pohađaju na daljinu, a od danas će isto biti i u Ekonomskoj školi Ljubljana.

Ako se trend nastavi, više škola će morati da se zatvori, strahuju vlasti. Prema novim pravilima NIJZ-a, koja su na snazi ​​od ponedjeljka, nastavnik mora biti u karantinu, što nije izuzetak ako je u zajedničkoj prostoriji sa učenicima bio duže od 15 minuta.