Globus

U posljednja 24 sata

U Sloveniji skoro svaki drugi testirani pozitivan, moguć novi lockdown

02/11/2021
Foto: Fena

Punjenje bolnica covid pacijentima i dalje se ubrzava i približava brojkama koje se epidemiolozi odredili kao granicu nakon koje će protuepidemijske mjere trebati zaoštriti

U Sloveniji je u zadnja 24 sata od posljedica Covida-19 umrlo 11 oboljelih, a novozaraženih je 1.136 ili 43 posto od ukupno testiranih, objavio je u utorak nacionalni Institut za javno zdravlje, dok se čeka odluka vlade o novim restrikcijama.

Udio pozitivnih testova od 43,1 posto nešto je manji od rekordnih 47,8 posto, koliko je bilo dan ranije, ali je pogoršanje epidemiološke situacije izrazito na sedmičnoj razini jer su prije sedam dana bile potvrđene 2.292 nove infekcije, uz 37,8 posto pozitivnih testova.

Punjenje bolnica covid pacijentima i dalje se ubrzava i približava brojkama koje se epidemiolozi odredili kao granicu nakon koje će protuepidemijske mjere trebati zaoštriti.

Prema novim podacima, na covid odjelima bolnica već je 634 pacijenata, 31 više nego dan ranije, a na intenzivnim odjelima je njih 158, 13 više nego jučer.

Vladina stručna skupina za Covid-19 u ponedjeljak je predložila nove mjere čiji sadržaj još nije poznat, a o tome bi se nešto više moglo znati danas, javljaju slovenački mediji.

Podsjećaju da su epidemiolozi prošli tjedan popunjenost intenzivnih odjela sa 160 pacijenata odredili kao granicu kad treba uvesti rigorozne mjere, uključujući i jednu vrstu lockdowna, kako bi se daljnji rast epidemijskih brojki ograničio, prenosi Hina.

Epidemiolozi hitno predlažu oštre mjere

Slovenački epidemiolozi predložili su svojoj vladi da hitno reagira na sve veći broj zaraza i hospitalizacija, a među prijedlozima kako bi se zaustavio rast epidemije je i “potpuni lockdown” u trajanju od deset dana, javljaju u utorak po neslužbenim izvorima slovenski mediji.

Stručna skupina za Covid-19, koju vodi epidemiologinja Mateja Logar, o tome je jutros već razgovarala s ministrom zdravstva Janezom Poklukarom, a popodne će se njena skupina sastati i s vladom kako bi i službeno iznijela predložene nove mjere.

Prema “neslužbenim, ali pouzdanim informacijama”, predlaže se 10-dnevno potpuno zatvaranje, a ako se vlada za to ne bi odlučila, onda se predlažu druge mjere strože od dosadašnjih, među njima stroga kontrola nad implementacijom covid propusnica i zabrana rada lokala nakon 23 sata, rad od kuće za javni sektor te ograničenje okupljanja do najviše deset ljudi, objavila je iz svojih izvora Slovenska tiskovna agencija STA.

Među prijedlozima epidemiologa je i održavanje sportskih priredaba bez gledatelja, rad od kuće za javni sektor, a okupljanja ljudi do maksimalno deset ljudi, od kojih svi moraju biti cijepljeni ili imati negativan test.

Ako bi se vlada odlučila za potonji prijedlog, a ne za rigoroznije zatvaranje, a u situaciji da se nakon jednog tjedna epidemijski rast i prevelika opterećenost bolničkog sustava nastavi, onda bi ipak uslijedilo “potpuno zatvaranje”, ali s ograničenim trajanjem od deset dana, prenose slovenski mediji.

Prema novim podacima vlade, trenutno je u bolnicama 634 oboljelih, a 158 ih treba intenzivno liječenje, što je najveće opterećenje bolničkog sustava u epidemiji Covida-19 nakon 27. travnja ove godine, prenosi Hina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.