pandemija koronavirusa

U Sloveniji su od danas na snazi pooštrene mjere zatvaranja

slovenija

Oni koji koriste privatne automobile za odlazak na posao moraju paziti da se s njima smiju voziti samo kolege s kojima rade u istoj prostoriji

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 1.792 testa potvrđena 501 nova zaraza koronavirusom, uz 27,96 posto pozitivnih nalaza, a od posljedica covida-19 umrlo je još 34 ljudi, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada.

U bolnicama je trenutno 1.264 oboljelih, od čega 207 na odjelima intenzivne njege, a u nedjelju je iz bolnica otpušteno 38 oporavljenih pacijenata, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Manji broj testiranih i manji broj novooboljelih uobičajen je u danima vikenda. Prethodni je dan, s 3.563 testova, otkriveno 920 novozaraženih, uz 26,7 posto pozitivnih nalaza, a 32 pacijenta su preminula.

Epidemiolozi upozoravaju da nove restrikcije, koje je vlada uvela prošle sedmice, neće odmah dati rezultat i da s ocjenama sadašnjeg stanja treba pričekati dok mjere ne počnu djelovati.

Teško je sa sigurnošću interpretirati trenutnu epidemiološku situaciju, izjavio je komentirajući najnovije podatke član vladinog stručnog tima za covid-19 dr. Aleš Rozman, dodavši kako treba izbjegavati pretjerani optimizam oko toga da se stanje već popravlja i da je Slovenija već prešla kritičnu fazu drugog vala epidemije.

“Trendove će trebati pratiti još jednu ili dvije sedmice”, rekao je Rozman, dodavši kako bi dobar znak mogao biti smanjenje trenda rasta novih hospitalizacija, koji je zadnjih dana uočen, prenosi Hina.

U Sloveniji su od danas stupile na snagu neke od pooštrenih mjera zatvaranja koje je vlada odredila u četvrtak, a trajat će dvije sedmice. Tako ne rade trgovine, osim onih koje prodaju hranu i osnovne životne potrepštine, zaustavljen je sav javni promet, s time da mogu voziti tzv. “radnički autobusi”, ali uz ograničenu popunjenost i sve zaštitne mjere. Oni koji koriste privatne automobile za odlazak na posao moraju paziti da se s njima smiju voziti samo kolege s kojima rade u istoj prostoriji.

I dalje su na snazi odredbe o zabrani kretanja izvan matičnih općina te napuštanja domova u noćnim satima. Od petka je zabranjeno svako okupljanje i druženje ljudi izvan obiteljskog kruga, te rigorozno postrožen režim prelaska granice za slovenske državljane i strance.