Globus

rapidan rast

U Sloveniji u sedam dana broj novozaraženih udvostručen

27/10/2020

U bolnicama je trenutno 560 covid pacijenata, od čega 86 na intenzivnim odjelima, potvrdilo je u utorak ministarstvo zdravstva

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1.499 novih zaraza koronavirusom, od posljedica Covida-19 umrlo još pet osoba, a broj novih dnevnih zaraza udvostručen je u sedam dana, objavila je u utorak slovenska vlada.

Broj novozaraženih je veći nego prethodni dan kad je bilo 1.113 novih infekcija, no postotak zaraza u testiranoj populaciji je nešto smanjen, s preko 30 posto na još uvijek visokih 26 posto. S podacima od zadnjih 24 sata broj potvrđenih zaraza od početka epidemije povećao se na 25.579, a broj preminulih na 256.

Slovenska 14-dnevna incidencija zaraza na 100.00 stanovnika sada je trenutno 780.

U bolnicama je trenutno 560 covid pacijenata, od čega 86 na intenzivnim odjelima, potvrdilo je u utorak ministarstvo zdravstva.

U usporedbi sa stanjem od prije sedam dana broj novozaraženih je udvostručen, što govori o tempu širenja epidemije zbog čega su na snazi policijski sat te načelna zabrana kretanja izvan granica matičnih općina.

Prošlog je ponedjeljka, sa 4.326 testiranja, bila potvrđena 801 zaraza. Epidemiolozi govore o “eksplozivnom” širenju virusa u populaciji zbog čega je bilo potrebno zaoštravanje mjera, koje će potrajati najmanje do kraja ovoga tjedna.

Očekuje se da se broj novozaraženih na dnevnoj bazi idućih dana neće bitno smanjivati, a vlada će o mogućem ublažavanju ili zaoštravanju mjera po regijama, ovisno od konkretne epidemiološke situacije, ponovo odlučivati krajem ovoga tjedna.

Zbog velikog rasta hospitalizacija najavljeno je da će za oboljele od Covida-19 biti osigurano dodatnih 700 postelja, po potrebi i više, ali je ministar zdravstva Tomaž Gantar upozorio da je i dalje glavni problem kako osigurati obučeni kadar kojega već sada jako nedostaje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.