Globus

djelovali u ljubljani

U Sloveniji uhapšena dvojica ruskih špijuna, radili su pod lažnim identiterima

30/01/2023
Foto: D. B./Fokus.ba

Dvojici osumnjičenika za kaznena djela špijunaže i lažnog predstavljanja prijeti kazna zatvora od ukupno osam godina

Slovenačka obavještajno-sigurnosna služba (SOVA) otkrila je u Ljubljani dvojicu stranih državljana koji su špijunirali za Rusiju te ih je uhapsila u suradnji s Nacionalnim istražnim uredom. Dvojici osumnjičenika za kaznena djela špijunaže i lažnog predstavljanja prijeti kazna zatvora od ukupno osam godina.

Uhapšeni špijuni imali su državljanstva južnoameričkih zemalja i radili pod lažnim identitetima. Uhapšeni su u unajmljenom uredu u poslovnoj zgradi u Ljubljani. Pretkazneni postupak je pokrenut u Okružnom državnom tužiteljstvu u Ljubljani na temelju saopćenja SOVA-e, piše slovenski portal 24ur.

Istražni odjel Okružnog suda u Ljubljani je u decembru prošle godine podnio zahtjev za provođenje istrage protiv dvije fizičke osobe koje su privedene zbog kaznenog djela špijunaže. Istraga se provodi zbog sumnje na kaznena djela špijunaže za stranu obavještajnu službu i lažnog predstavljanja.

Za kazneno djelo špijunaže predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina, a za kazneno djelo ovjeravanja neistinitog sadržaja prijeti im kazna zatvora do tri godine.

Pretpostavlja se da su dvojica ruskih agenata služila ruskoj vojnoj obavještajnoj službi (GRU) i djelovala u sklopu složenog programa, koji su protuobavještajni agenti u Sjedinjenim Državama nazvali “Ilegalci”.

Radi se o raspršenoj mreži visoko obučenih “agenta spavača”, koji uglavnom imaju lažne identitete i državljanstva trećih zemalja, često zemalja Južne Amerike, a najčešće djeluju pod okriljem vojno-obavještajne službe GRU. U SAD-u su među njima otkriveni i špijuni ruske Vanjske obavještajne agencije (SVR).

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.