Sveti lovrenc

U Sloveniji umro dječak (2), najmanje dva sata bio u užarenom autu. Majka je uhapšena

Foto: Screenshot/RTV Slovenija

Uprkos pružanju prve pomoći te dolasku helikoptera vojske iz Maribora, dijete je umrlo na mjestu događaja

Slovenačka policija je uhapsila majku djeteta koje je tragično preminulo u pregrijanom automobilu u Svetom Lovrencu i njezinog partnera. Određeno im je 48-satno policijsko zadržavanje.

Kako javlja RTV Slovenija radi se o dječaku s nepune dvije godine.

“Ne osuđivati nikoga”

“Nikada ne ostavljajte dijete u automobilu bez nadzora odrasle osobe. Nikada, ni na minutu, ne ostavljajte nikoga u zatvorenom, parkiranom automobilu”, upozorava slovenski zavod za javno zdravstvo.

Naglašavaju i da u ovakvim situacijama ne treba osuđivati nikoga: “Svi misle da se to njima ne može dogoditi. Stoga budimo oprezni, ne osuđujmo, nego spriječimo”, dodaju.

Kako je jučer za TV Slovenija rekao pomoćnik načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Celje Aleš Slapnik, majka i njezin partner su u pritvoru od 48 sati zbog sumnje na kazneno djelo izazivanja smrti iz nehaja, za što im prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Zaključali dijete u autu na suncu

Podsjetimo, jučer se u Svetom Lovrencu dogodio tragičan događaj. Dijete je ostalo zaključano u autu na suncu te je preminulo na mjestu događaja. Prema neslužbenim informacijama 24ur.com, riječ je o dječaku koji nije imao ni dvije godine. On je bio zaključan u autu u dvorištu ispred kuće najmanje dva sata. Ovo je dosad prvi smrtni slučaj ove vrste u Sloveniji.

Uprkos pružanju prve pomoći te dolasku helikoptera vojske iz Maribora, dijete je umrlo na mjestu događaja.