Globus

koronavirus

U Sloveniji upozorenja na novi val, ukidaju besplatno testiranje

20/07/2021

Vlada je do sada za brze testove potrošila 50 miliona eura i skoro 70 miliona za PCR testove

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 88 novih slučajeva koronavirusa, što je najveći broj dnevnih zaraza nakon 17. juna, zbog čega zdravstvene vlasti ponovo upozoravaju na dolazeći novi val i potrebu pojačanog vakcinisanja.

Jedna od mjera za veći odaziv na vakcinisanje je odluka vlade da se od 23. avgusta ukine besplatno testiranje za građane, osim za osobe koje se zbog zdravstvenih razloga ne smiju vakcinisati, te nevakcinisane zdravstvene radnike, osoblje u domovima za starije ili na izdržavanju kazne i slične slučajeve.

Vlada je do sada za brze testove potrošila 50 miliona eura i skoro 70 miliona za PCR testove, dok je liječenje onih koji su završili u bolnici stajalo oko 200 miliona, kazao je u utorak u izjavi za novinare Janez Poklukar, ministar zdravstva. Zato će se broj mjesta za testiranje smanjivati i oni više osim za posebne kategorije neće biti besplatni, no vlada priprema uredbu po kojoj bi se cijena testova za plaćanje maksimirala na 12 eura.

Kako su u petak na konferenciji za novinare kazali ministar zdravstva Poklukar i direktor Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek, i u Sloveniji i cijeloj Evropi trendovi su takvi da raste incidencija zaraza kao i reprodukcijski broj širenja, sve je prisutnija i zaraznija delta varijanta, prenosi Hina.

Poklukar je izrazio zabrinutost podacima iz Portugala, gdje je dominantna delta varijanta, jer se pokazalo da i mlađe zaražene osobe od 20 do 40 godina češće imaju teži tok bolesti i duži oporavak, zbog čega je kampanju vakcinisanja potrebno ubrzati, dok bi za populaciju stariju od 50 godina trebalo postići procijepljenost od preko 80 posto.

Svijet ide u novi val epidemije, preporučujemo svima koji ovog ljeta putuju da se prije odlaska na odmor vakcinišu, kazao je Krek, dodavši da je prošle sedmice u Sloveniji zabilježen i veći broj uvoženih slučajeva zaraze, među njima i 42 iz Hrvatske, te 57 iz Španije.

Udio delta varijante među zaraženima u Sloveniji se povećava, kazao je Krek, dodavši kako se i Slovenija vjerovatno kreće prema trećem valu, zbog čega je potrebno još intenzivnije vakcinisanje, ali i pridržavanje osnovnih protuepidemijskih mjera, kao što su nošenje maske, fizička distanca i provjetravanje prostorija.

“O nama samima ovisi kako će se taj novi val kod nas kretati”, dodao je.

Slovenska vlada na Twitteru je u utorak objavila da je u 24 sata sa 1734 PCR testova bilo potvrđeno 88 zaraza, ali da već osmi dan za redom nije bilo novih smrtnih slučajeva.

Udio pozitivnih testova na koronavirus povećan je na tjednoj i dnevnoj razini i iznosi 5,1, sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu iznosi 54, dok je broj aktivnih slučajeva zaraze porastao na 799.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.