u posljednja 24 sata

U Sloveniji više od šest hiljada novozaraženih

slovenija

U bolnicama je trenutno 514 covid pacijenata, od kojih je 154 na intenzivnim odjelima. Umrlo je još pet pacijenata, čime se broj preminulih od početka epidemije povećao na 5696

U Sloveniji je u zadnjih 24 sata potvrđeno 6012 novih zaraza koronavirusom, uz najviši postotak pozitivnih testova do sada.

S 10.299 PCR testiranja bilo je 6012 pozitivnih rezultata, odnosno 58,4 posto, a broj novozaraženih je skoro dvostruko veći nego prije sedam dana kad ih je bilo 3360, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

U zemlji je trenutno 66.777 aktivnih slučajeva zaraze, 14-dnevna incidencija je 3152, a prosječan broj dnevnih zaraza za zadnjih sedam dana iznosi 6029.

Jučer je bilo potvrđeno 7580 novih zaraza, što je do sada najveći broj dnevnih infekcija od početka epidemije, uz 53 posto pozitivnih testova.

U bolnicama je trenutno 514 covid pacijenata, od kojih je 154 na intenzivnim odjelima. Umrlo je još pet pacijenata, čime se broj preminulih od početka epidemije povećao na 5696.

Premda se očekuje da će vrhunac sadašnjeg vala epidemije dosegnuti vrhunac krajem januara, projekcije naučnika koje prenose mediji predviđaju da će do izrazitijeg povećanja broja hospitaliziranih doći u prvoj edmici februara.

Slovenska vlada u subotu je priopćila da se zbog skraćivanja kućne karantene s deset na sedam dana ukida mogućnost prijevremenog prekidanja karantene s negativnim PCR testom, a osoba koja se nakon prelaska granice uputi u karantenu morat će kod kuće biti izolirana punih sedam dana.

Epidemiolozi upozoravaju da je stanje u zemlji zbog vala epidemije uzrokovanog širenjem omikron varijante i dalje vrlo ozbiljno.

Premijer Janez Janša kazao je kako je kroz ovaj val epidemije moguće izaći i bez novih drastičnijih mjera i ograničenja, ali samo ako se svi budu pridržavali onih koji su sada na snazi i ako se poveća procijepljenost stanovništva, prenosi Hina.