Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

epilog januarskog obračuna

U Španiji uhapšeno 11 srpskih kriminalca

spanija policija
FOTO: Španska policija

Policija je uhapsila ukupno 11 osoba na području Malage, Madrida i Barcelone koje sumnjiči za učešće i organizaciju napada

U Španiji je uhapšeno 11 pripadnika srpske kriminalne organizacije pod sumnjom da su tamo napali konkurentsku srpsku grupu, izvijestila je španska policija.

Među uhapšenim je neimenovani “vođa grupe” osumnjičen za trgovinu drogom, a za kojim je Srbija raspisala evropski nalog za hapšenje 2021. godine.

Španska policija je pokrenula istragu u januaru kada je pet teško ozlijeđenih državljana Srbije zaprimljeno u bolnicu u južnom gradu Malagi. Bili su “pretučeni, mučeni i ranjeni”, ali nisu htjeli sarađivati s policijom. Španska policija je kontaktirala policiju iz Srbije te saznala da se možda radi o “opasnim kriminalcima”, javlja Hina.

srpski kriminalci spanija
FOTO: Screenshot

Ozlijeđeni Srbi nalazili su se prethodno u kući u primorskom mjestu Estepona, 85 kilometera od Malage, kada ih je ondje napala nepoznata grupa. Policija je u kući pronašla tragove oružja i krvi te konopce. Istražitelji su zaključili da je bila riječ o “sređivanju računa” između dviju grupe kriminalaca.

Policija je blizu kuće otkrila pištolj, čiji je serijski broj bio izbrisan, a koji su ostavili napadači. Ubrzo je otkrila da je napad pomno smišljen, vođen na način koji podsjeća na “vojnu taktiku”, te da je kuća bila nadgledana dronom.

U napadu je učestvovalo osam osoba, od kojih je pet provalilo u kuću, a troje stražarilo oko nje, saopćila je španska policija.

Nekoliko dana ranije napadači su unajmili tri automobila i tri kuće.

Policija je uhapsila ukupno 11 osoba na području Malage, Madrida i Barcelone koje sumnjiči za učešće i organizaciju napada. Zaplijenila im je tri komada vatrenog oružja, metke, sedam lažnih dokumenata, dron i 16.000 eura u gotovini. Devetero uhapšenih zadržano je u pritvoru odlukom istražnog suca.

Svi privedeni, čija imena nisu objavljena, identificirani su u saradnji s policijom Srbije.