Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"tajni sastanak"

La Repubblica: NATO započeo pripreme za rat s Rusijom

FOTO: EXPA/PIXSELL

U februaru je francuski predsjednik Emmanuel Macron sugerisao da bi zapadne kopnene snage mogle biti poslane u Ukrajinu

NATO je na tajnom sastanku podvukao dvije crvene linije, čiji bi prelazak mogao dovesti do potencijalne odluke o tome da pošalju svoju vojsku u rat u Ukrajini, piše italijanski list La Repubblica.

Pozivajući se na izvore bliske NATO-u, italijanski list piše da je NATO započeo pripreme za rat s Rusijom. Primjer za to navode najveću vježbu u Evropi od 1988., Steadfast Defender 2024, koja je započela krajem januara ove godine. Oko 90.000 ljudi uključeno je u ove vojne vježbe koje simuliraju sukob s protivnikom usporedive snage. 

Prva crvena linija

La Repubblica navodi da je prva crvena linija rusko probijanje odbrambene linije Ukrajine i uključivanje treće zemlje u rat, odnosno Bjelorusije. Ukrajinsko-bjeloruska granica proteže se na 1084 km, što ukrajinskoj vojsci predstavlja izazov za kontrolu svih njezinih područja.

Kako italijanski list piše, ako se Minsk izravno uključi u rat, njegove trupe i arsenal bit će ključni za Moskvu. Ova okolnost može potaknuti akcije NATO-a usmjerene na pomoć Ukrajini.

Druga crvena linija

Druga crvena linija su vojne provokacije Rusije protiv baltičkih zemalja, Poljske ili namjerni napad na Moldaviju, dodaju izvori, a prenosi La Repubblica.

U februaru je francuski predsjednik Emmanuel Macron sugerisao da bi zapadne kopnene snage mogle biti poslane u Ukrajinu. Mnoge članice NATO-a, uključujući generalnog sekretara Jensa Stoltenberga i njemačke dužnosnike, odmah su odbacile ovu ideju.

NATO: Svjesni smo svega što Rusija radi

Ranije je NATO osudio rusku intenzivnu aktivnost koja se provodi diljem euroatlantskog područja, uključujući teritorij NATO-a i preko posrednika.

NATO je preko saopćenja poručio da je svjestan incidenata ruske sabotaže, činova nasilja, cyber i elektroničkih napada, kampanja dezinformiranja i drugih hibridnih operacija u Češkoj, Estoniji, Njemačkoj, Latviji, Litvi, Poljskoj i Velikoj Britaniji.