Globus

potvrđeno

U Srbiji 868 zdravstvenih radnika testirano, 160 pozitivno na koronavirus

06/04/2020

Zdravstveni radnici čine 8,38 posto ukupno registrovanih obolelih

U Srbiji je testirano 868 zdravstvenih radnika, od kojih je 160 pozitivno na koronavirus, izjavila je danas zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević, javlja Anadolu Agency (AA).

Zdravstveni radnici čine 8,38 posto ukupno registrovanih obolelih, precizirala je ona.

Prema njenim rečima, u Nišavskom okrugu do juče je testirano 280 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, nakon čega je ustanovljeno da je njih 54 bilo pozitivno na koronavirus, pri čemu je od tog broja 29 lekara i 18 medicinskih sestara, dok njih sedam nisu zdravstveni radnici, ali rade u zdravstvenim ustanovama.

“Većina zdravstvenih radnika (pozitivnih na koronavirus), njih 27 je iz Kliničkog centra Niš, u Domu zdravlja u Nišu je ukupno sedam pozitivnih, dok imamo pojedinačne brojeve u drugim zdravstvenim ustanovama”, kazala je Kisić Tepavčević.

Ona je navela i da je u ovom momentu pet zdravstvenih radnika sa ove teritorije hospitalizovano, četiri zdravstvena radnika su smeštena u privremenu bolnicu u hali “Čair”, dok su 32 zdravstvena radnika u ovom mometu u izolaciji gde čekaju rezultate drugog kontrolnog testa, nakon što je prvi bio negativan.

Epidemiolog Predrag Kon naveo da je sada u fokusu borba protiv ulaska koronavirusa u zdravstvene ustanove.

U Srbiji je prema podacima od 15 časova, od koronavirusa obolelo 2.200 osoba, dok je do sada 58 preminulo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.