BiH

hitna sjednica

Novalić: Čestitam penzionerima što su iskoristili priliku i podigli penzije

06/04/2020

Ukoliko su drugi zakoni u suprotnosti s ovim zakonom, primjenjivati će se ovaj zakon

Federalni premijer Fadil Novalić obratio se danas javnosti nakon što je Vlada održala hitnu sjednicu. Novalić je između ostalog, čestitao penzionerima što su danas izašli i podigli svoje penzije.

Penzionerima je poručio i kako će se Vlada FBiH, u slučaju da pandemija korona virusa potraje, osigurati da penzioneri svoje penzije dobijaju na kućnu adresu, kako se ne bi izlagali rizuku da prilikom izlaska budu inficirani korona virusom.

Potvrdio je i da je Vlada nabavila i dopremila 150.000 testova za korona virus, i da će, bude li potrebe, Vlada osigurati još testova.

Novalić je također potvrdio da je danas u hitnu proceduru upućen Zakon o ublažavanju ekonomskih posljedica nastalih usljed pandemije korona virasa, nazvavši taj zakon svjetlom u vrijeme pandemije.

Ako pandemija korona virusa potraje penzioneri neće morati ići po penzije u banku!

Objavljuje I love BosniaPonedjeljak, 6. travnja 2020.

Šta donosi predloženi Zakon

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, predložila da Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, uzrokovanih pandemijom korona virusa, bude donesen u Parlamentu FBiH po hitnom postupku.

Ovaj zakon je predložen s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica po privredu Federacije BiH, imajući u vidu ogromne negativne ekonomske posljedice koje će u narednom periodu nastati kao posljedica stanja nesreće, s obzirom da je veliki broj privrednih subjekata obustavio rad, što dovodi do značajnog poremećaja normalnih tokova poslovanja.

Zakon propisuje subvencioniranje doprinosa za obvezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanja zatezne kamate na javne prihode, ukidanje obveza plaćanja akontacije poreza na dobit, ukidanje obveza plaćanja akontacije poreza na dohodak od samostalne djelatnosti, obustavljaje svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, obustavljanje obračuna zateznih kamata na zakašnjela plaćanja u dužničko-povjerilačkim odnosima, obustavljanje prinudne naplate, održavanje stabilnosti pojedinih isplata, odgoda primjene propisa, te uspostava Garancijskog fonda.

Odredbe ovog zakona odnose se na sve poslovne subjekte koji ispunjavaju uslove propisane ovim zakonom.

Ukoliko su drugi zakoni u suprotnosti s ovim zakonom, primjenjivati će se ovaj zakon.

Federalna vlada danas je Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo dala na korištenje objekat bivšeg Armijsko medicinskog centra u krugu Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, površine 1.560 m2.

Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH zadužena je da sa Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo sačini ugovor kojim će biti uređeno pitanje naknade za komunalne usluge i održavanje infrastrukture (utrošak električne energije, grijanja, vode, telefona, odvoza otpada i drugih obaveza nastalih korištenjem nekretnina).

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.