Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

virus se vratio

U Srbiji novih 137 slučajeva zaraze, većinom od 20 do 40 godina

kisic kon (1)

Članica Kriznog štaba dr. Darija Kisić Tepavčević najavila je mogućnost da se ograniči rad klubova jer su se okupljanja u zatvorenom prostoru pokazala kao “najveći rasadnik infekcija”, a takve podatke daje “više od polovice zaraženih”

U Srbiji je u protekla 24 sata među 7.311 testiranih uzoraka potvrđeno još 137 slučajeva koronavirusa, a umrla je jedna osoba, objavilo je u četvrtak srbijansko ministarstvo zdravstva.

Povećan je broj pacijenata u bolnicama i na respiratorima – sa 861 u srijedu na 954 pacijenata danas, te sa 21 na 24 oboljela koji su na umjetnom ventiliranju pluća, prenosi Hina.

Od početka epidemije testirano je ukupno 366.380 osoba, registrirana su 13.372 slučaja covida 19, a preminula su 264 pacijenta, uz postotak smrtnosti 1,97.

Članica Kriznog štaba dr. Darija Kisić Tepavčević najavila je mogućnost da se ograniči rad klubova jer su se okupljanja u zatvorenom prostoru pokazala kao “najveći rasadnik infekcija”, a takve podatke daje “više od polovice zaraženih”.

Kisić Tepavčević je izjavila beogradskim medijima da su osobe kod kojih se posljednjih dana potvrđuje infekcija uglavnom u dobi od 20 do 40 godina i u najvećem broju slučajeva nemaju izražene simptome.

Kon: Više od pola ne zna kako se zarazilo

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da nema dileme da se u Srbiji virus korona vraća.

“Da li će da se vraća većom snagom, to ćemo sačekati. Ovaj virus nam je pokazao da ništa ne znamo o njemu i da je i u ovom dijelu godine i te kako aktivan i sposoban da se prenosi”, rekao je Kon za RTS.

Kon je istakao da se virus u Beogradu najviše prenosi na određenim proslavama kao što su žurke i rođendani, ali i “donošenjem torte u firmu”.

“Međutim, mi imamo skoro između 57 i 58 odsto onih koji ne znaju kako su se zarazili, što jasno pokazuje da je virus u cirkulaciji u Beogradu”, rekao je Kon.