Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Srbiji obilježen Dan sjećanja na prognane i ubijene u akciji “Oluja“

aa_picture_20150805_5996741_web

U Srbiji se danas obilježava 5. august, Dana sjećanja na stradanje i progon Srba u akciji “Oluja”, a po prvi put je ovaj datum i Dan žalosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Ispred crkve svetog Marka u Beogradu je održan parastos Srbima stradalim u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini gdje su pored nekoliko hiljada građana i velikostojnika Srpske pravoslavne crkve (SPS) prisustvovali i predstavnici Vlade Srbije.

Skupu su prisustvovali i predstavnici Udruženja izbjeglica i kolonista Alibunar, desničarske organizacije “Obraz” i “Dveri”.

Nakon služenja parastosa koji je predvodio patrijarh SPC-a okupljenima se obradio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović rekavši da sve ono što se dešavalo u proteklim ratovima bila “bratoubilačka i bogoubilačka borba“.

On je podsjetio na rječi patrijarha SPC-a Pavle da “Srbija, ako se gradi na zločinima, bilo mala bilo velika Srbija, daleko od mene i moga naroda takva Srbija koja se gradi na takvim temeljima“.

Amfilohije je istakao da su isti pomagači u zločinima u dva svjetska rata bili i 1995. godine bombardovanjem srpskog naroda i bh. entiteta Republike Srpske.

“Isti su bili i oni koji su 1999. nastavili nacifastičko djelo iz Prvoga svjetskoga rata i Drugoga svjetskoga rata, i prije toga su stotine hiljada, ne samo pobijenih i poklanih, nego stotine hiljada prognani sa svojih ognjišta“, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

On je istakao da je Kosovo, kao žila kucavica srpskog naroda, oteto nasiljem NATO pakta i EU i da to treba znati i reći.

“Evo nas tu da budemo svjedoci toga šta se dogodilo sa ovim narodom u 20. vijeku i što se i dan danas sa njim događa, u isto vrijeme da osvjedočimo da smo mi neuništivo sjeme Božijeg naroda“, naveo je Amfilohije naglasivši da je bratska ljubav i pokajanje neophodna za sve, a pogotovo one koji zločinima stvaraju budućnost svoga naroda.

Tokom održavanja parastosa prisutni su palili svijeće, a bilo je istaknuto nekoliko transparenata na kojima je pisalo “Oluja jednako zločin“, “Ne zaboravi“, “Statistika Oluje, 250 000 Srba proterano“.

Predstavnici Kolalicije udruženja izbjeglica i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin su nakon parastosa položili vijenac u Tašmajdanskom parku na spomen-ploču Srbima stradalim u oružanim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije..

U 12 sati zvona na svim crkvama Srpske pravoslavne crkve (SPC) i sirene sa signalom za prestanak opasnosti označile su minut ćutanja za žrtve ratova u periodu 1991–1995. godine.

Nakon toga je krenula povorka, simbilično sa traktorom na početku kolone, od crkve svetog Marka, pored Skupštine Srbije do Centra Sava, gdje je održana Memorijalna akademija.

Građani u cijeloj Srbiji su u podne minutom ćutanja odali počast stradalim Srbima.

Odlukom Vlade Srbije 5. august se od ove godine obilježava kao Dan žalosti.