Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izbori

U Srbiji počela izborna šutnja uoči beogradskih i lokalnih izbora

srbija izbori
Ilustracija: OSCE

Dio i lijeve i desne parlamentarne opozicije smatra kako bi se izbori trebali organizirati tek kada se primjene ključne preporuke OESS-a

U Srbiji je u ponoć počela izborna šutnja uoči beogradskih i lokalnih izbora, koji će se 2. juna održati u 66 lokalnih samouprava, a trajat će do zatvaranja biračkih mjesta istoga dana u 20 sati.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 17. decembra prošle godine pobijedio je vladajući SNS a stranka je osvojila većinu i na izborima za vijećnike Skupštine Beograda, no pobjedu prate optužbe opozicije za izborni inženjering, migraciju birača i dovođenje glasača iz Republike Srpske.

Kako ni poslije tri pokušaja SNS tada nije uspio osigurati većinu za izbor gradonačelnika izbori su ponovno raspisani.

Izmjene podržao samo dio opozicionih zastupnika

Raspisivanju lokalnih izbora i spajanju s beogradskim prethodila je izmjena zakona kako bi se uskladili propisani rokovi, no te je izmjene podržao samo dio opozicionih zastupnika.

Dio i lijeve i desne parlamentarne opozicije smatra kako bi se izbori trebali organizirati tek kada se primjene ključne preporuke OESS-a. Tako je stajalište dijela SPN-a bilo da se svi izbori trebaju održati istog dana, no tek uz usvajanje svih preporuka međunarodnih promatrača, kojima je od vlasti zatraženo uređivanje popisa birača i otvaranja provladinih medija za poruke i stajalište opozicije te sprječavanje funkcionerske kampanje vladajućih.

Izostanak provedbe tih preporuka razlog je što pojedine stranke i pokreti i lijevog i desnog opozicionog bloka ne žele sudjelovati na beogradskim izborima, dok je lokalnim općinskim odborima prepušteno da sami donesu odluke u svojim sredinama hoće li izaći na izbore.