Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Niš i Beograd

U Srbiji protesti zbog uvođenja COVID propusnica

nis protesti (1)

Imamo podršku od ljekara koji nemaju političke ambicije

Oko dvije stotine građana okupilo se večeras na Trgu kralja Milana u Nišu na protestu protiv COVID propusnica, koje će prema odluci Kriznog štaba od 23. oktobra biti neophodne za boravak u zatvorenim ugostiteljskim objektima u Srbiji poslije 22 sata, javlja Anadolu Agency (AA).

Neki od okupljenih su rekli da osjećaju da im se uskraćuju najosnovnija ljudska prava poput prava izbora, slobode kretanja i slobode govora.

„Ne mogu da zamislim da poslije 10 sati uveče ne možete da popijete piće zato što ste odlučili da se ne vakcinišete“, rekla je Marina Manić, jedna od govornica.

Ona zamjera i organizovanje nastave na daljinu, kao jednoj od aktuelnih epidemioloških mjera.

„Djecu nam šalju online, žele da od njih naprave ljude kojima će da manipulišu“, izjavila je.

Na njeno pominjanje imena ljekara iz Kriznog štaba okupljeni su reagovali zvižducima.

„Virus je, naravno, smrtonosan. Mnogi od nas su izgubili svoje prijatelje, ali se on koristi kao alat da utjera strah ljudima. Imamo podršku od ljekara koji nemaju političke ambicije“, rekla je, mada se nijedan ljekar na ovom skupu nije obratio prisutnima.

Među okupljenima je bilo i mladih.

Najavljujući da će protest biti održan i sutra u 20 sati i pozivajući građane da se okupe u što većem broju, jedan od učesnika skupa pominjao je i „prodaju zemlje“ i „izdaju“.

Protest protiv uvođenja COVID propusnica održan je i u Beogradu, gdje se okupio manji broj građana.​​​​​​​