BiH

Nesigurno tržište

Politička nestabilnost mogla bi dodatno narušiti poslovnu klimu u BiH

21/10/2021

U poslovnim krugovima govori se i o mogućnost odlaska velikih kompanija

Posljednja politička dešavanja utječu i na ekonomiju. Poslovna zajednica smatra kako je ambijent uzdrman, tržište veoma nesigurno, a da će političke odluke koje se tiču priča o prebacivanju ustavnih i zakonskih nadležnosti zasigurno imati dalekosežne posljedice. Privrednici poručuju: svako kidanje veza donijet će ekonomsku štetu.

Politički nestabilna klima rezultiraće uslovima nesigurnosti poslovnih subjekata. Prema riječima ekonomskih stručnjaka, cijena se trenutno ne može vidjeti, a trenutna politička situacija, kao i najave da bi moglo doći i do razdvajanja sistema indirektnih poreza, imale bi velike ekonomske posljedice, a trebale bi godine da sistem profunkcioniše. U Vladi Republike Srpske uvjeravaju da se ništa značajno neće desiti.

„Vlada sve sagledava realno. Ne želimo napraviti nijedan problem. Ne želimo napraviti problem bilo kome i ovo što se radi je zagarantovano Ustavom. Mi trpimo te posljedice svih ovih 20 i nešto godina. Ako mislite da nemamo nijednu posljedicu, pitajte ove ljude“, rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Iz Unije udruženja poslodavaca RS-a navode da trenutno nema većih ekonomskih potresa. Politici treba po ko zna koji put jasno poručiti da je ekonomija prioritet.

„Privreda ne treba da se obazire na šta politika radi. Štaviše, treba poslati poruku politici da je ekonomija bitna za BiH i da se ne trebamo dijeliti nego da se čak trebamo ujedinjavati s okruženjem, jer ako smo previše mali onda nas nema nigdje na tržištu”, istakao je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a.

Iz opozicije tvrde da vlast u Republici Srpskoj povlači poteze napamet i bez računanja svih negativnih efekata po ekonomiju i životni standard građana.

„Ako pogledamo bankarski sektor, ukoliko bi se inostrane banke povukle zbog nestabilnosti, da se povuku veliki proizvođači s ovog tržišta, imamo prekid u lancu snabdijevanja jer gotovo sve robe i u sluge uvozimo“, navodi Milan Radović, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a.

S ovim ocjenama slažu se i ekonomski eksperti. U poslovnim krugovima govori se i o mogućnost odlaska velikih kompanija.

„Problem je što poslovna zajednica nema mnogo utjecaja na Vladu. S druge strane, Vlada nije u funkciji naroda i građana već je u funkcijji koalicionih partnera i SNSD-a, koji upravlja cijelim procesom, tako da se može očekivati dodatne teškoće u poslovnoj klimi i kompanijama koje ovdje posluju“, ocjenjuje ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Pavlović navodi da međunarodna zajednica neće dozvoliti da bude narušen sistem indirektnih poreza koji je baza na osnovu koje funkcioniše javni sektor, jer 80% prihoda entitetskih budžeta potječe od Uprave za indirektno oporezivanje.

Komentari

Autor: FTV

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.