ohrabrujuće vijesti

U Srbiju danas stiglo još 440.000 vakcina, bolnice izlaze iz Covid režima i vraćaju se u redovni

w873

Opada i broj pacijenata u bolnicama, trenutno je na bolničkom liječenju 2.410 osoba, od kojih je 86 na respiratorima. Od početka epidemije preminulo je 6.710 osoba

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar dočekao je novi kontigent od 440.000 doza Sinopharm vakcina protiv koronavirusa.

– Pozivam sve da se vakcinišu, jedino tako možemo biti sigurni da se vratimo normalnom životu. Želim da apelujem i na mlade da svi uzmu aktivno učešće, da objasnimo svima da su vakcine bezbijedne i da djeluju. Od nas zavisi, vakcina ima, sistem funkcioniše – rekao je Lončar.

To je jedan od presudnih faktora zašto je Srbija danas u situaciji kada se vidi svjetlo na kraju tunela, rekao je Lončar.

On je, međutim, istakao da to ne znači opuštanje i pozvao građane da iskoriste to što ima dovoljno i više vrsta vakcina i da se vakcinišu, ističući da je to jedini način da se vratimo normalnom životu.

Lončar je ponovio da su vakcine sigurne i da djeluju, ukazujući da su rezultati bolji svuda gdje se više ljudi vakcinisalo.

Opada i broj pacijenata u bolnicama, trenutno je na bolničkom liječenju 2.410 osoba, od kojih je 86 na respiratorima. Od početka epidemije preminulo je 6.710 osoba.

Zbog povoljnije epidemijske situacije iz crvene zone izlazi Kliničko-bolnički centar “Dr Dragiša Mišović” i prelazi u redovan režim rada.

Pomoćnik direktora KBC “Dr Dragiša Mišović”, doktor Predrag Savić, kaže za RTS da su spremni za prijem pacijenata koji nisu covid pozitivni.

“Od 14. maja uspjeli smo da bolnicu ispraznimo od Covid pacijenata, da preduzmemo sve mere i epidemiološke i čišćenje prostorija da bismo od današnjeg dana počeli da primamo pacijente koji nisu kovid”, istakao je Savić.

Dobre vijesti dolaze i iz Niša. Poslije 426 dana na Odeljenju intenzivne nege Klinike za anesteziju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu nema više pacijenata oboljelih od kovida.

Kroz ovo odjeljenje do sada je prošlo gotovo 3.000 najtežih pacijenata. U jednom trenutku prošle godine u niškom kliničkom centru bilo je hospitalizovano više od 1.000 ljudi.

Plan je, između ostalog, da i ljekari koji nisu bili na odmoru od 2019. godine predahnu.