U sukobima s ISIL-om ranjeno pet američkih vojnika

vojska sad
Ilustracija

Najmanje pet američkih vojnika povrijeđeno je u sukobima s borcima oružane grupe Islamska država Irak i Levant, saopćio je glavni komandant američkih vojnih snaga u Afganistanu, general John Nicholson.

On je naveo da nijedan vojnik nema povrede opasne po život, a da su od njih pet trojica evakuirana, a dvojica su se već vratila na dužnost, prenijela je agencija AP.

Nicholson, koji komanduje američkim, kao i snagama NATO-a u Afganistanu, rekao je da je do povreda došlo “tokom proteklih nekoliko dana”, ne navodeći više detalja.

Američki general je naveo da su vojnici ranjeni iz oružja manjeg kalibra ili od gelera.

Nicholson kaže da američki vojnici u borbama protiv ISIL-a učestvuju u partnerstvu s afganistanskim specijalnim snagama, koje ponovo zauzimaju teritorije u istočnoj provinciji Nangarhar, koje su pod kontrolom te grupe.

On se novinarima u Pentagonu obratio iz Kabula.

Međunarodna koalicija za borbu protiv ISIL-a, predvođena SAD-om, uspostavlja novu strategiju kako bi protjerala tu grupu iz njihovih uporišta u Raqqi i Mosulu.

Francuski predsjednik najavio je da će već narednog mjeseca iračkim snagama poslati teško naoružanje, ali je isključio slanje kopnenih trupa u Irak i Siriju, prenosi Al Jazeera.