Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uprkos brojnim kritikama

U Švedskoj umrlo više od 1.200 ljudi, ali vlasti i dalje ništa ne žele mijenjati

svedska korona

Uprkos pozivima međunarodne i domaće javnosti, vlasti su zadržale svoj stav

Blagi pristup Švedske pandemiji virusa korona naišao je na još jače kritike pošto je broj preminulih porastao i daleko je veći nego u susjednim nordijskim državama.

U Švedskoj su umrle 1.203 osobe, a skoro 12.000 je zaraženo što je daleko više nego u Finskoj, Danskoj i Norveškoj koje su uvele mnogo strože mjere blokade.

“Vlasti i administracija glupo su vjerovale da epidemija neće stići do Švedske”, rekao je profesor epidemiologije na Univerzitetu u Geteborgu Bo Lundbak.

Za razliku od ostalih nordijskih susjeda i većine Evrope, Švedska nije uvodila blokade već je pozvala sunarodnike da se odgovorno ponašaju i da prate smjernice za socijalno distanciranje, zabranjeno je okupljanje više od 50 ljudi i posjete domovima za stare.

Uprkos pozivima međunarodne i domaće javnosti, vlasti su zadržale svoj stav.

Lundbak i još 21 stručnjak od vlasti su zatražili da razmotre svoju odluku te da preduzmu “brze i radikalne mjere”, ali zvaničnici insistiraju na tome da je njihov plan održiv na dugoročnom nivou zbog čega odbacuju drastične kratkoročne mjere kao neefikasne da bi se opravdao uticaj na društvo.