Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Švicarskoj referendum o deportaciji stranaca koji počine kaznena djela

svicarska referendum111

Švicarski birači glasaju danas o automatskoj deportaciji stranaca koji počine bilo kakva kaznena djela, prenose agencije o referendumu koji bi mogao odrediti smjer razvoja demokratije u Švicarskoj i odnose te zemlje s EU-om.

Otprilike pola švicarskih birača podržava inicijativu, smatrajući kako bi protjerivanje stranih državljana s kaznenom presudom iz Švicarske smanjilo razinu kriminala.

Desničarska Švicarska narodna stranka (SVP) potaknula je plebiscit o automatskom izbacivanju stranaca proglašenih krivima za kaznena djela, veća ili manja, neovisno o tome koliko dugo žive u Švicarskoj.

Ishod nedjeljnog referenduma je neizvjestan, jer ankete pokazuju da su stavovi pet miliona birača gotovo izjednačeni o novom zakonu.

Populistički SVP, koji podršku skuplja sloganima poput “Stvorimo sigurnost!”, osvojio je na parlamentarnim izborima u decembru najviše glasova na temelju protuuseljeničke kampanje, te sada imaju dva od sedam ministarskih mjesta u višestranačkoj vladi.

Protivnici njihove inicijative smatraju kako će ona dovesti do velikih problema, potkopati parlamentarnu demokratiju i pravnu državu.

Po zakonu koji predlaže SVP država ne bi deportirala samo strance koji su počinili ubistvo, silovanje ili trgovanje ljudima, nego i sitne prekršaje, poput lažnih svjedočanstava, prijetnji državnim službenicima ili vandalizma.

Okrivljujuće presude automatski bi vodile deportaciji, a suci više ne bi imali pravo procijeniti osobnu situaciju svakog optuženika prije nego što mu se odredi takva kazna.

Sve ostale stranke u parlamentu protive se tom prijedlogu, a protiv njega je potpisan i manifest 120 pravnih stručnjaka i 270 bivših i sadašnjih parlamentarnih zastupnika.

Kritičari smatraju da bi novi zakon bio posebno nepravedan prema 400 hiljada takozvanih “secondosa”, druge generacije stranaca, koji su rođeni u Švicarskoj, ali nemaju švicarske putovnice.