U toku akcije za oslobađanje Faludžanskog mosta

iracke snage – faludza

Združene iračke snage porazile su snage terorističke organizacije ISIS i ušle u centar Faludže, a trenutno traju sukobi u kvartovima na periferijama grada. Iračke snage imaju i pune ruke posla pri čišćenju minsko-eksplozivnih naprava koje su teroristi postavili prije povlačenja, javlja Anadolu Agency (AA).

„Odlučni smo da u Faludži uspostavimo potpunu sigurnost i u tome imamo punu podršku iračke vlade. U proteklih nekoliko sati smo uništili najmanje deset automobila koje su teroristi napunili eksplozivom i ostavili u centru grada. U toku su sukobi sa preostalim terorističkim elementima van grada“, kazao je za AA zvaničnik iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova Hussein Hadi.

Teroristi ISIS-a kontrolu u Faludži preuzeli su na ljeto 2014. godine, a iračke snage su uspjele združenom operacijom vratiti kontrolu nad ovim područjem svoje zemlje.

Međutim, zastava ISIS-a se i dalje vijori na Faludžanskom mostu, nedaleko od centra grada, a upravo taj most je naredni strateški cilj iračkih snaga.

Operacija oslobađanja Faludže započeta je 23. maja, a oslobođeni dijelovi grada razoreni su i liče na scene iz filmova o apokalipsi. U njima nema civilnog stanovništva.

Irački premijer Haidar al-Abadi potvrdio je da su iračke snage vratile kontrolu u centru Faludže i da im je naredni cilj oslobađanje Mosula. Upravo su Faludža i Mosul predstavljali bastion terorista ISIS-a i njihovog samoproglašenog „halifata“ na području Iraka.