Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uzgajivači malina strahuju od velikih gubitaka

maline

Iako je uzgoj jagodičastog voća u BiH u velikom porastu, uoči ovogodišnje otkupne sezone malina uzgajivači strahuju jer će urodi biti smanjeni zbog vremenskih nepogoda. Neizvjesna je i otkupna cijena takvog, smanjenog uroda pa su se pojedini uzgajivači iz Lašvanske doline obratili za pomoć lokalnim vlastima.

Iz Općine Vitez uputili su pismo otkupljivačima, skladištarima i trgovcima jagodičastog voća te od njih zatražili da što prije formiraju otkupnu cijenu malina za ovu godinu. Izrazili su nadu da će ona, uprkos svemu, ostati „na nivou stimulativnog razvoja ove grane”.

Kako je navedeno u pismu koje je potpisao načelnik Advan Akeljić, Općina ovim želi doprinijeti sprečavanju nezadovoljstva dijela stanovništva koje se odlučilo baviti uzgojem jagodičastog voća. Usprkos želji općinara i nervozi malinara, od formiranja otkupne cijene, kako kaže Goran Papić, direktor švedske firme “Natural food”, jednog od najvećih otkupljivača malina u BiH, za sada nema ništa.

“Zaista je još nemoguće odrediti cijenu malina. Ne zato što to ne želimo, nego što je još previše nepoznanica. Ove godine sezona je ubrzala zbog vegetacije, svi su nervozni, kiša je skoro svaki dan, nisu dobre prognoze vremena kada je riječ o kvalitetu malina, ali to još ništa ne znači. Sumnjam da ćemo otkupnu cijenu moći formirati prije početka jula. Ne zavisi sve od nas u BiH, treba vidjeti otkupne cijene u Poljskoj, Srbiji i drugim zemljama”, rekao je Papić za Dnevni avaz.