Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U toku evakuacija zbog opasnosti pucanja najveće brane u SAD-u

brana

Za oko 188.000 stanovnika nizvodno od najviše brane u SAD-u u blizini grada Orovillea u Sjevernoj Kaliforniji naređena je hitna evakuacija nakon što su vlasti izvijestile da bi pomoćni preljev brane mogao popustiti zbog pukotina koje su se otvorile od silnog pritiska vode što se nakupila nakon obilnih padalina, piše BBC.

– Naređena je hitna evakuacija područja nizvodno od brane – izvijestio je šerif okruga Butte County putem društvenih mreža, naglasivši više puta kako nije riječ o vježbi.

Njegovu poruku građani su ozbiljno shvatili te su u stotinama automobila autocestom 99 otišli iz Orovillea, čima dalje od ugroženog područja.

Kalifornijski Zavod za vodne resurse objavio je na Twitteru u nedjelju oko 16.30 (ponedjeljak 00.30 GMT) kako se predviđa da će brana popustiti u sljedećih nekoliko sati.

https://www.youtube.com/watch?v=deoba_CQgt4

K tome je nivo vode u umjetnom jezeru, jednom od najvećih u Kalifirniji, došla praktički do vrha brane, a porasla je zbog jake kiša i snijega koji su uslijedili nakon nekoliko godina teške suše u Kaliforniji.

Kalifornijski guverner Jerry Brown je zbog poplava i klizanja tla od Savezne službe za vanredna stanja zatražio proglašenje elementarne nepogode.

Brana kod Orovillea, grada s oko 16 i pol hiljada stanovnika, visoka je 230 metara, a građena je od 1962. do 1968. godine i najviša je brana u SAD-u. Od glasovite Hooverove brane više je za 12 metara. Najbliži veliki grad od brane je San Francisco, udaljen 240 kilometara.