Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pukla odbrana

U toku je najveći prodor Ukrajinaca od početka rata, u “hersonskom džepu” 15.000 Rusa

310079144_437010161864314_6654610445661403742_n

Da stvar za Putina bude još gora, u ‘hersonskom džepu‘ se nalazi oko 15.000 najelitnijih Putinovih trupa i analitičari procjenjuju da će u slučaju njihove predaje, ruskoj agresiji u Ukrajini doći kraj

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u svom večernjem obraćanju da oružane snage uspješno nastavljaju svoju protuofenzivu. Predsjednik nije naveo imena oslobođenih sela.

“Žestoke borbe se nastavljaju na mnogim područjima fronta”, rekao je Zelenski.

“Sve više Rusa pokušava pobjeći, osvajačka vojska trpi sve veće gubitke.”

Dodao je da postoji “sve veće razumijevanje (u Rusiji) da je Rusija pogriješila pokrenuvši rat protiv Ukrajine”.

Probijena ruska odbrana

Ukrajinske snage probile su rusku odbranu na jugu zemlje dok su proširile svoju brzu ofanzivu na istoku, zauzevši više teritorija u područjima koja je pripojila Rusija i prijeteći opskrbnim linijama za njezine trupe, javlja Reuters.

Izvršivši svoj najveći prodor na jugu od početka rata, ukrajinske snage ponovno su zauzele nekoliko sela u napredovanju duž strateške rijeke Dnjepar u ponedjeljak, rekli su ukrajinski zvaničnici i čelnik na tom području kojeg je postavila Rusija.

Ukrajinske snage na jugu uništile su 31 ruski tenk i jedan višecijevni raketni bacač, objavilo je vojno južno operativno zapovjedništvo u noćnom ažuriranju, ne navodeći pojedinosti o tome gdje su se borbe odvijale.

Jure prema Hersonu

Ukrajinske jedinice postigle su najveći napredak na jugu zemlje još od početka rata. Oslobodilačka vojska probila je rusku liniju na rijeci Dnjepar, preuzela kontrolu nad nekoliko sela sjeveroistočno od grada Hersona. Ukrajinska zastava zavijorila se i u gradiću Dudčani koji se nalazi 30 kilometara južno od mjesta gdje su se danima vodile velike bitke.

Ukrajinski napredak potvrdila je ruska vojska, ali i visokopozicionirani ruski dužnosnici u regiji Herson. Doduše, oni su dodali da ruska odbrana odolijeva napadima. Ova mala pobjeda ukrajinske vojske mogla bi se pokazati ključnom u borbi za jug zemlje budući da su ruske snage bile dobro ukopane još od početka rata duž linije fronte.

– Ruski kanali komunikacije su doslovce eksplodirali, a to obično znači da su neki veliki problemi iskrsnuli – napisao je Rob Lee s Instituta za vanjsku politiku.

Da stvar za Putina bude još gora, u ‘hersonskom džepu‘ se nalazi oko 15.000 najelitnijih Putinovih trupa i analitičari procjenjuju da će u slučaju njihove predaje, ruskoj agresiji u Ukrajini doći kraj.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da ukrajinska vojska napreduje i na istoku zemlje, da je oslobodila još nekoliko gradova istočno od Harkiva, ali nije precizirao točno o čemu se radi.