Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

“U toku napad koji bi mogao odrediti sudbinu zemlje”: Zelenski iznio uslov za razgovor s Putinom

zelenski tw

Rekao je da, ako ruski predsjednik “razumije stvarnost”, postoji mogućnost da se nađe diplomatski izlaz iz sukoba

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski jutros se opet obratio sudionicima Svjetskog ekonomskog foruma, koji se održava u švicarskom Davosu. Reuters javlja kako je okupljenima rekao da je spreman razgovarati samo direktno s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, bez ikakvih posrednika.

Rekao je da, ako ruski predsjednik “razumije stvarnost”, postoji mogućnost da se nađe diplomatski izlaz iz sukoba.

Ukrajinski predsjednik rekao je da bi Moskva morala povući svoje snage na pozicije prije nego što je prije tri mjeseca pokrenula agresiju.

“To bi mogao biti prvi korak prema pregovorima”, rekao je Zelenski, dodavši kako Rusija odugovlači u pregovorima s Ukrajinom.

Ruski napad na istoku mogao bi odrediti sudbinu zemlje

Zvaničnici ukrajinskih odbrambenih snaga upozoravaju da je ruski napad u istočnoj Ukrajini trenutno u najintenzivnijem stadiju i mogao bi potencijalno odrediti sudbinu zemlje.

Moskva je odlučila intenzivirati ofenzivu u Donbasu na istoku Ukrajine nakon što je povukla snage iz okolice dva velika grada, Kijeva i Harkiva.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu jučer je rekao da će ruska vojska nastaviti “specijalnu operaciju sve dok se ne postignu ciljevi”. Također je naglasio da je Moskva spremna voditi dugu ofenzivu u Ukrajini.