Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ukrajinski obavještajci

U Ukrajini spriječen državni udar i zauzimanje zgrade parlamenta!?

Foto: SBU

Kako prenosi NBC, skupinu je predvodio suosnivač organizacije poznate po svojim “protuukrajinskim akcijama” od 2015. godine, iako njihov identitet nije objavlje

Ukrajinske sigurnosno-obavještajne službe objavile su da su spriječile državni udar koji bi “išao na ruku Moskvi” u jeku ruske agresije na tu zemlju.

Vijest o planiranom udaru pojavila se uoči posjeta mađarskog premijera Viktora Orbana, koji jedini u Evropi još uvijek gaji dobre odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) objavila je na Telegramu sinoć da grupa ljudi priprema “niz provokacija i puč” u glavnom gradu Kijevu. Kako prenosi NBC, skupinu je predvodio suosnivač organizacije poznate po svojim “protuukrajinskim akcijama” od 2015. godine, iako njihov identitet nije objavljen.

Planirali zauzeti zgradu parlamenta

Nakon poziva na javno okupljanje u središtu Kijeva u nedjelju, osumnjičenici su planirali objaviti uklanjanje vojnog i političkog vodstva zemlje s vlasti, rekli su iz SBU-a. Zatim su planirali zauzeti i zgradu ukrajinskog parlamenta, tvrde Ukrajinci.

Počinitelji su se “nadali da će uzburkati društvenu i političku situaciju u našoj zemlji, što bi išlo u korist Rusije”, rekla je sigurnosna služba, iako nije izričito rekla stoji li Kremlj iza skupine ili njenih planova.

Navodno četvorica osumnjičenika su uhapšena te su prema navodima suočeni s optužbama za pokušaj rušenja ustavnog poretka i preuzimanja vlasti. Budu li osuđeni, mogli bi se suočiti s do 10 godina zatvora, priopćio je SBU.

Ovo nije prvi slučaj u kojem Ukrajinci tvrde da su uspjeli osujetiti planove za rušenje vlasti u Kijevu od početka rata. Zanimljivo je što se konkretni incident dogodio neposredno pred dolazak Orbana u posjetu ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, kao i u momentu nadiruće ruske ofanzive na sjeveroistoku zemlje.