Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

haos u washingtonu

U upadu Trumpovih pristalica u Kongres ranjeni brojni policajci

Na putu prema Kongresu nalaze se pripadnici Nacionalne garde i policija kako bi rastjerali demonstrante, a nastavljeni su sukobi Trumpovih pristalica i pripadnika snaga sigurnosti

U sukobima pristalica američkog predsjednika Donalda Trumpa i policije do kojih je došlo u američkom Kongresu, ranjeni su mnogi policajci.

Na putu prema Kongresu nalaze se pripadnici Nacionalne garde koji su dio američke vojske i policija kako bi rastjerali demonstrante, a nastavljeni su sukobi Trumpovih pristalica i pripadnika snaga sigurnosti.

Sigurnosni izvori koji su govorili za ”CNN“, kazali su kako su u sukobima u zgradi Kongresa povrijeđeni mnogi policajci.

Nekoliko hiljada ljudi koji su nakon mitinga ispred Bijele kuće krenuli prema američkom Kongresu, probili su barikade i pokušali ući u zgradu.

Nedugo nakon sukoba s policijom, grupa demonstranata je ušla u Senat. Obustavljena je rasprava o Elektorskom koledžu, a potpredsjednik države Mike Pence i zastupnici Kongresa su evakuirani.

Trump je na Twitteru pozvao demonstrante na smirenost.

Prilikom nereda u Washingtonu ranjena je žena.

Također, guverner Pennsylvanije Tom Wolf upad demonstranata u Kapitol nazvao je “pokušajem puča“.

”Ono čemu svjedočimo danas nije demokratija – to je pokušaj puča. Imali smo slobodne i pravedne izbore“, napisao je Wolf na Twitteru.

Naglasio je kako su rezultati bili jasni te da je potrebno zaustaviti dezinformacije i reći demonstrantima istinu prije nego što dođe do većeg nasilja.