Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Belgija

U velikoj policijskoj akciji zaplijenjeno 17 tona kokaina

Dubrovnik: Policija pronašla sto kilograma kokaina među bananama
08.03.2021., Policijska postaja Viila Palma, Dubrovnik - Konferencija za medije povodom zapljene vise desetaka kilograma kokaina na podrucju Doline Neretve. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

U akciji učestvovalo blizu 1.500 policijskih službenika koji su izvršili racije u skoro 200 objekata

U jednoj od najvećih policijskih akcija u borbi protiv krijumčarenja droge u Belgiji je zaplijenjeno 17 tona kokaina, javlja Anadolu Agency (AA).

Belgijska policija je saopćila da je riječ o opsežnoj operaciji koja je danas izvedena protiv organiziranih kriminalnih grupa, a policijske aktivnosti najintenzivnije su bile u Anversu i Limburgu.

Tužilaštvo Belgije je objavilo da je u akciji učestvovalo blizu 1.500 policijskih službenika koji su izvršili racije u skoro 200 objekata. Navodi se i da je slobode lišeno 48 osumnjičenih osoba.

“Zaplijenjeno je 17 tona kokaina, 1,2 miliona eura u gotovini, brojne policijske uniforme, veće količine nakita, luksuzni automobili i oružje“, navodi se u saopćenju.

Akcija je organizirana na bazi dešifriranih digitalnih poruka koje su belgijski istražitelji otkrili tokom dvogodišnje istrage protiv krijumčarskih klanova u toj zemlji. Presreli su oko milijardu digitalnih poruka, a dešifrirano je svega polovica.