Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Venecueli ulični rat, građani bojkotuju glasanje za Ustavotvornu skupštinu

venezuela

U Venecueli se u nedjelju vodi pravi “ulični rat” pri čemu se demonstranti sukobljavaju sa sigurnosnim nagama, dok veliki broj Venecuelanaca bojkotuje glasanje za Ustavotvornu skupštinu za koju je ljevičarski predsjednik Nicolas Maduro obećao da će početi “novu eru borbe” u zemlji pogođenoj krizom.

U nasilju koje je izbilo zbog spornog glasanja, u nedjelju je ubijen još jedan demonstrant – 43-godišnji muškarac, u zapadnom gradu Barkisimeto, što je šesti smrtni slučaj od subote navečer, povrh oko 120 koliko ih je poginulo tokom protesta u protekla četiri mjeseca, prenosi agencija AFP.

U međuvremenu su upucani i jedan kandidat na izborima i lider opozicionog podmlatka, dok snage sigurnosti i demonstranti napadaju jedni druge u Caracasu i drugim gradovima.

Tužioci su saopćili da je u noći subote na nedjelju poginulo najmanje pet osoba.

Tridesetdevogodišnji advokat, koji je bio kandidat na izborima u jugoistočnom gradu Sijudad Bolivar, upucan je i ubijen s više hitaca koje su na njega ispalili napadači koji su mu upali u kući preko noći, navodi Tužilaštvo.

Tokom poresta u sjeveroistočnom gradu Kumana, 30-godišnji regionalni sekretar opozicionog podmlatka takođe je smrtno upucan.

Između ostalog, u istočnom dijelu Caracasa, četiri vojnika su ranjena kada je improvizovana eksplozivna naprava eksplodirala pored njihovog konvoja.

Maduro, koji je među mnogim Venecuelancima nepopularan zbog ekonomskog kolapsa tokom četiri godine koliko je proveo na vlasti, insistirao je na današnjem glasanju kako bi se oformila skupština koja bi imala široka ovlašćenja, uprkos pretnji američkim sankcijama i višemjesečnim protestima opozicije.

Kritičari upozoravaju da bi ta skupština omogućila Maduru da raspusti Kongres kojim upravlja opozicija, da odgodi buduće izbore i izmijeni izborna pravila kako bi spriječio da socijalisti budu sklonjeni s vlasti u toj nekada prosperitetnoj zemlji članici OPEK-a, navodi agencija Reuters.