Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mađarska

U zemlji s najvećom stopom smrtnosti na svijetu danas novih 9.444 slučajeva zaraze

madjarska (1)

Zvaničnici navode kako planiraju vakcinisati sve osobe starije od 60 godina do Uskrsa

Mađarska je u subotu zabilježila rekordan broj zaraženih koronavirusom, kao i hospitaliziranih zbog COVID-19.

Zdravstvene institucije su saopćile da je zaraza koronavirusom u posljednja 24 sata potvrđena kod 9.444 osobe, što je za više od hiljadu iznad broja koji je registrovan u petak. Do naglog skoka je došlo nakon otkrivanja britanske varijante koronavirusa koja se brže širi, javlja Anadolija.

Mađarska treći dan ruši rekorde kada je broj novozaraženih u pitanju. Širenje zaraze značajno je opteretilo mađarski zdravstveni sistem. Zvaničnici navode kako je u posljednja 24 sata hospitalizirano 179 osoba, što je ukupno 8.897 na bolničkom tretmanu. 989 pacijenata je trenutno na respiratoru. U zemlji je trenutno 141,307 aktivnih slučajeva zaraze.

46,249 osoba je trenutno u kućnom karantinu.

Mađarska bilježi drugi najviši stepen vakcinacije protiv COVID-19 među 27 članica Evropske unije, a odobrene su vakcine iz Rusije, Kine i EU.

Prvu dozu vakcine do sada je primolo 1,293,414 Mađara, a njih 377.343 je vakcinisano i drugom dozom, u zemlji koja broji nešto manje od deset miliona stanovnika.

Zvaničnici navode kako planiraju vakcinisati sve osobe starije od 60 godina do Uskrsa.

U Mađarskoj je do sada potvrđeno 16.790 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19, što je čini zemljom sa sedmom najgorom stopom smrtnosti na milion stanovnika u svijetu, pokazuju podaci Univerziteta ”Johns Hopkins”.