Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"odstupili ste od pravila"

Iz Evropske komisije odgovorili na pismo čelnika šest država članica

Baubeginn K130-Korvette

Komisija je saopćenjem reagirala pošto je sistem raspodjele cjepiva oštro kritikovan u više zemalja

Države članice Evropske unije same su tražile fleksibilnost i odlučile odstupiti od pravila da se cjepivo raspoređuje prema broju stanovnika, objavila je danas Evropska komisija prebacujući tako sa sebe odgovornost za neravnomjernu raspodjelu vakcina.

“Države članice odlučile su odstupiti od prijedloga Komisije, unošenjem fleksibilnosti koja dopušta različitu distribuciju doza, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju i potrebe za cjepivom u svakoj od njih”, kaže se u saopćenju.

Komisija je saopćenjem reagirala pošto je sistem raspodjele cjepiva oštro kritikovan u više zemalja.

“Prema tome sistemu, ako neka država odluči ne uzeti svoj dio doza, one se onda raspoređuju prema zainteresiranim članicama”, objašnjava Komisija.

Čelnici Austrije, Češke, Bugarske, Hrvatske, Latvije i Slovenije pozvali su u subotu na razgovore na visokoj nivou o pravednoj raspodjeli cjepiva protiv koronavirusa, upozoravajući da bi sadašnji način funkcioniranja tog sistema do ljeta mogao stvoriti “velike razlike” među državama članicama.

U pismu predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen upozorili su da ako se takav sistem nastavi, nastavit će se stvarati i povećavati velike razlike među državama članica do ljeta, pa će neki biti sposobni dostići kolektivni imunitet u nekoliko sedmica, a drugi će zaostajati.

Komisija u svom priopćenju dodaje da je na zemljama članicama da se dogovore ako se žele vratiti na sistem raspodjele prema broju stanovnika.