Globus

katastrofalno stanje

U zemljotresu na Haitiju najmanje 304 mrtvih i 1800 povrijeđenih

15/08/2021

U potresu je uništeno najmanje 949 kuća, sedam crkava, dva hotela i tri škole, a oštećeno je više od 700 kuća, sedam škola, tri bolnička centra i zatvor, međutim veće štete nisu zabilježene u pomorskoj, zračnoj i telekomunikacijskoj infrastrukturi

Najmanje 304 osobe su poginule, a 1800 ih je povrijeđeno u potresu magnitude 7.2 prema Richteru koji je u subotu pogodio jugozapadni dio Haitija, izvijestile su vlasti, dodavši da je potres uništio brojne kuće, škole, hotele i crkve.

Epicentar potresa bio je 8 kilometara od grada Petit-Trou-de-Nippes, što je na udaljenosti od 150 kilometara od glavnog grada te karipske otočne države, Port-au-Princea, izvijestila je Američka geološka služba.

Potres se dogodio na dubini od 10 kilometara u subotu oko 8:30 po lokalnom vremenu, osjetio se na Kubi i Jamajci, a nakon njega je uslijedio niz naknadnih podrhtavanja tla.

Haićanska civilna zaštita izvijestila je kako se broj žrtava potresa popeo na 304 umrle osobe te najmanje 1800 povrijeđenih. U akcijama spašavanja hitnih službi i stanovništva mnogi su izvučeni iz ruševina, no za mnogima se još traga.

U potresu je uništeno najmanje 949 kuća, sedam crkava, dva hotela i tri škole, a oštećeno je više od 700 kuća, sedam škola, tri bolnička centra i zatvor, međutim veće štete nisu zabilježene u pomorskoj, zračnoj i telekomunikacijskoj infrastrukturi.

Premijer Ariel Henry rekao je da je potres u nekim dijelovima zemlje uzrokovao “veliku štetu” i proglasio jednomjesečno izvanredno stanje.

Američka geološka služba izvijestila je da je velika količina populacije u riziku od klizišta. Prema izvještaju haićanske civilne zaštite, klizište je blokiralo autocestu između Les Cayesa i grada Jeremie.

Spašavanje i sanaciju od potresa moglo bi otežati olujno nevrijeme jer je prema prognozi vjerojatno da će Haitijem proći tropska oluja Grace, koja bi početkom sljedeće sedmice mogla donijeti jaku kišu i vjetar.

Najsiromašnija država u Americi još se s nelagodom prisjeća potresa koji se dogodio 12. januara 2010.

Razoran potres opustošio je glavni grad i nekoliko pokrajinskih gradova, a poginulo je više od 200.000 stanovnika.

Subotnji potres zemlju je pogodio samo mjesec dana nakon ubojstva haićanskog predsjednika Jovenela Moisea, što je produbilo politička previranja u zemlji.

Američki predsjednik Joe Biden autorizirao je neposredan odgovor SAD-a, a koordinatoricom akcije imenovao je Samanthu Power iz američke Agencije za međunarodni razvoj. Predsjednik Meksika Manuel Lopez Obrador također je najavio da je vladi naložio pripremu za pomoć Haitiju.

Komentari

Autor: Hina

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.