Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Ženevi hiljade ljudi odaju počast srebreničkim žrtvama

zeneva-srebrenica1

U Ženevi se danas održava skup obilježavanja sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici pod sloganom ”Da se nikad ne zaboravi”.

Na komemoraciji, povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, okupilo se nekoliko hiljada Bosanaca i Hercegovaca iz svih dijelova Švicarske.

– Ovo je samo jedna od serije događaja. Širom Švajcarske biće mnogo izložbi i panela gdje će prisustvovati mnogi predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Srebrenice i dijaspore’, javio je iz Ženeve reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

zeneva-srebrenica1333

On je kazao da organizatori skupa nisu slučajno izabrali plato ispred druge najvažnije institucije Ujedinjenih naroda, kako bi poslali poruku da se u Srebrenici dogodio genocid u kojem je stradalo više od 8.000 ljudi.

Mnogi učesnici skupa našli su dom u Švicarskoj, gdje su izbjegli tokom rata u BiH, ali svima je želja da nastavi da živi sjećanje na Srebrenicu kako se takvi zločini ne bi ponovili, javio je Goranović.

– Ovo je žalosno. Dolazim iz Kozarca….došla sam da podržim ovaj narod ovdje’, rekla je Asima Grozdanić.

– Želim da poručim svima da se ovo ne smije nikad zaboraviti. Da pamte, da se sjetimo svih naših, roditelja, prijatelja i svih nedužnih koji su poginuli u Srebrenici 1995., kazao je Islam Bektić.

Skupu prisustvuje i delegacija iz Srebrenice, na čelu sa načelnikom opštine Srebrenica, Ćamilom Durakovićem.